Az Egyesült Államok nyugodtan kiszállhat a BT-ből?

2003.03.24. 12:20
Amerika számára nem sok értelme van megmaradni a Biztonsági Tanácsban vagy akár az ENSZ-ben, állítja a konzervatív amerikai The Wall Street Journal európai hétfői kiadása. A lap szerint a BT rendszere nem működik, Franciaország pedig már régen nem nagyhatalom.
A világszervezet fő hivatása az lenne, hogy a nemzetközi biztonság őre legyen, az iraki kudarc azonban sajnos nem kivétel, hanem a lehangoló szabály. Az ENSZ korábban sem boldogult olyan tragédiák megelőzésével, mint Kambodzsa, Szomália, Ruanda, Haiti, Bosznia, Koszovó és most legújabban Észak-Korea esete. A rendszer nem működik, mert aránytalan beleszólást enged például Franciaországnak, amely 60 éve megszűnt nagyhatalom lenni, s jelenleg egyetlen célja az amerikai hatalom feltartóztatása. Megoldás lehetne talán, ha Franciaország helyére méltóbb ország kerülhetne, például Japán vagy India, de ez az ENSZ alapokmányát tekintve szinte lehetetlen."

Washington hagyja ott a BT-t

A lap ezért vezércikkében azt ajánlja Washingtonnak, hogy hagyja ott a Biztonsági Tanácsot, s ezzel húzza ki a testület alól a törvényesség és komolyság utolsó látszatát is. Az újság szerint azok az intézmények és stratégiák, amelyek a hidegháború idején fenntartották a békét egyetlen nagyhatalommal szemben, már nem alkalmasak a terrorizmus és a terjedő tömegpusztító fegyverek veszélyének leküzdésére - helyettük változó összetételű, alkalmi koalíciókra kell támaszkodni.

A francia és a német kormány is felmérhette az elmúlt napokban, hogy hiába voltak békülékenyek Irak ügyében és ellenezték a háborús megoldást, ok sem nyertek vele biztonságot a terrorizmustól. Erre mutatnak a párizsi pályaudvar csomagmegőrzőjében véletlenül felfedezett ricin mérgesgáz nyomai és a Berlinben leleplezett terroristasejt.

A vérfürdő Huszein érdeke lenne

A háború első furcsa fintora a lap szerint az, hogy míg a szövetségesek a lehető legkevesebb iraki áldozattal akarják kivívni céljaikat, Szaddám Huszein iraki elnök annál több halálos áldozatot akar népéből, mert így reméli újból túlélni a hadjáratot. Szaddám így úszta meg az első öbölháborút is, amikor híres köztársasági gárdája már menekülőben volt, de az iraki tv a pusztulás, a vérfürdő olyan képsorait szórta - mint utóbb kiderült, hamis képekkel - a világba, amelyekkel végül rábírta az idősebb George Bush elnököt, hogy idő előtt állítsa le a háborút. A köztársasági gárda megmenekült, és vele Szaddám is. Az amerikai hadigépezet ezért olyan kíméletes most, nem bombázza a gátakat, olajmezőket, villamos erőműveket, mert nem akarja megadni ezt a propagandalehetőséget Iraknak.  • Hírek
  • Hírek