Árpád
-2 °C
3 °C

Aggódik Közép-Európáért a Wall Street Journal

2006.07.20. 13:44
Szerencsétlen fordulatnak minősíti a Közép-Európában az elmúlt hónapokban végbement változásokat a The Wall Street Journal című amerikai konzervatív napilap európai kiadása (WSJE). A lap Gyurcsány Ferenccel sem elégedett.

Az újság csütörtöki számában megjelent szerkesztőségi cikk szerint Robert Fico szlovákiai győzelme "csak része annak az aggasztó tendenciának, amely több kelet-európai országban is végbement, ideértve Lengyelországot és Magyarországot".

Új, reformellenes vezetők generációja

E tendencia során - legalábbis a lap így látja - vezetők olyan új generációja került hatalomra, amely a reformok visszacsinálását vagy az eddigi eredményeken alapuló "nyugalmi időszakot" ígéri.

Márpedig az újság szerint a kelet-európai országoknak még hosszú utat kell megtenniük ahhoz, hogy beérjék a kontinens nyugati felét. S ennek érdekében egyelőre nem jött el az ideje annak, hogy a hetvenes évek "német modelljének" bevezetéséről, a jóléti kiadások növeléséről és a munkaidő csökkentéséről ábrándozzanak.

Erhard a követendő példa?

"Az egyedüli német modell, amely a mai Új Európa számára is megfelelő lenne, az Ludwig Erhard ötvenes évekbeli szabadpiaci reformcsomagja volt, amely a II. világháború után ismét életet lehelt az országba. S alaposabban belegondolva ez jó modell lenne az Öreg Európa számára is" - szögezi le a lap, felidézve a néhány évvel ezelőtti, a kontinens keleti és nyugati felét "Új" illetve "Öreg" Európának minősítő amerikai szóhasználatot.

A WSJE főleg a szlovák és a lengyel helyzetet elemzi, Magyarországgal (illetve Ukrajnával) csak egy-egy rövid bekezdésben foglalkozik. Szlovákiáról szólva a lap Ficót populistának minősíti, aki annak köszönhetően kerülhetett hatalomra, hogy elődjének, Mikulás Dzurindának a gazdasági reformjaiból nem minden réteg húzott hasznot, s aki programja szerint e reformok jelentős részét visszájára akarja fordítani.

Görbe lábú nomádok

A WSJE egyébként arra is kitér, hogy Fico a kormánytöbbség érdekében Vladimir Meciar pártja mellett egy "idegengyűlölő nacionalista csoportosulással" kötött szövetséget, amelynek vezetője a félmilliós szlovákiai magyar kisebbséget "görbe lábú nomádoknak" minősítette.

Lengyelország esetében a lap szintén szól a politikai fejleményekről, arról, hogy a hatalom egy ikerpár kezébe került, s hogy ők "sajnálatos szövetséget kötöttek" két populista párttal - de úgy véli, az igazi veszély nem a lengyel demokráciára, hanem a gazdaságra leselkedik.

Magyarország is problémás gyerek

Ugyanis a múlt hónapban távozott az addigi pénzügyminiszter, nemrégiben pedig a miniszterelnök is lemondott, s így a kormányban kevés reformer maradt, s a kabinet eddig sem tett sokat a gazdasági problémák, mindenekelőtt a magas munkanélküliség megoldására.

Ami Magyarországot illeti, a lap szerint ez szintén "problémás gyerek". "A magasba szökő deficit, amely többek között annak köszönhető, hogy nem sikerült csökkenteni a nyugdíjakat és az egészségbiztosítási költségeket, a Standard & Poor's hitelminősítő céget a múlt hónapban a magyar adósság leminősítésére késztette.

A forint zuhanni kezdett. S a piacokon nem keltett túl nagy hatást Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök terve az adók növelésére és a kiadások csökkentésére" - olvasható az amerikai újságban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?