Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Wall Street Journal: A németek nem tudtak dönteni

2002.09.23. 13:11
A németek a zöldeket részesítették előnyben, mert nem tudtak dönteni a két nagy párt között a választásokon, írta a The Wall Street Journal. A lap ugyanakkor üdvözölte, hogy Meciar eddigi legrosszabb eredményét érte el a szlovák általános választásokon.
A konzervatív amerikai The Wall Street Journal európai kiadása (WSJE) úgy értékelte a német választásokat, hogy a szavazók nem tudtak dönteni a két nagy párt és vezéreik között. A lap hozzáteszi: a megbízhatatlan Gerhard Schröder kancellár és színtelen ellenfele, Edmund Stoiber helyett a hetek óta leírt zöldeknek adták a legnagyobb szavazatnyereséget. Akárkik fogják azonban ezután kormányozni Németországot, az ország alapvető gazdasági és szociális reformokra szorul, vélekedett a WSJE. "Először is új életre kell kelteni a haldokló német gazdaságot és véget vetni a politikai dermedtségnek, amely annyira megnehezíti a reformot." Manapság az a vicc járja Nyugat-Európában, hogy Németországnak szerencséje van, hogy már tagja az EU-nak, mert mavalószínűleg nem tudná teljesíteni a felvétel gazdasági követelményeit - írta a WSJE.

Reform kell a németeknek

Míg az EU három legnagyobb gazdasága közül a francia és az olasz jobbközép kormány már megkezdte a jóléti állam leépítését, "Németország kitart a régi közmegegyezés mellett és olyan szociális piacgazdasági modellnél ragadt le, amely nagyobb hangsúlyt helyez a szocialista, mint a piaci elemre". A következő kormánynak ezenkívül helyre kell hoznia Németország megromlott kapcsolatait az Egyesült Államokkal és EU-s partnereivel. A WSJE szerint ezeknek sokat ártott Schröder kancellár "felperzselt föld" stratégiája. A kormány csak abból indulhat ki, hogy az ország mai állapota elfogadhatatlan, de az amerikai konzervatív lap vélekedése szerint talán beletelik még négy év, mire a német választók igazi reformra szavaznak.

A szlovákok "jól" szavaztak

A lap másik vezércikkében üdvözölte, hogy a szlovák választók a nacionalista Vladimir Meciart eddigi legrosszabb választási eredményével büntették. Ezáltal biztosították, hogy Szlovákia teljesíti a NATO- és az EU-tagsághoz szükséges politikai követelményeket. Mikulás Dzurinda miniszterelnök SDKU pártja a közvélemény-kutatások várakozásait felülmúló 15,1 százalékos eredménnyel esélyt kapott egy négypárti koalíciója kormányzására. Ez az eredmény a WSJE szerint igazolta, hogy a NATO és az EU országai helyesen jártak el, amikor világosan jelezték a választási kampányban a szlovákoknak, hogy bizonyos politikusok egyszerűen nem kívánatosak náluk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!