Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Wall Street Journal: A németek nem tudtak dönteni

2002.09.23. 13:11
A németek a zöldeket részesítették előnyben, mert nem tudtak dönteni a két nagy párt között a választásokon, írta a The Wall Street Journal. A lap ugyanakkor üdvözölte, hogy Meciar eddigi legrosszabb eredményét érte el a szlovák általános választásokon.
A konzervatív amerikai The Wall Street Journal európai kiadása (WSJE) úgy értékelte a német választásokat, hogy a szavazók nem tudtak dönteni a két nagy párt és vezéreik között. A lap hozzáteszi: a megbízhatatlan Gerhard Schröder kancellár és színtelen ellenfele, Edmund Stoiber helyett a hetek óta leírt zöldeknek adták a legnagyobb szavazatnyereséget. Akárkik fogják azonban ezután kormányozni Németországot, az ország alapvető gazdasági és szociális reformokra szorul, vélekedett a WSJE. "Először is új életre kell kelteni a haldokló német gazdaságot és véget vetni a politikai dermedtségnek, amely annyira megnehezíti a reformot." Manapság az a vicc járja Nyugat-Európában, hogy Németországnak szerencséje van, hogy már tagja az EU-nak, mert mavalószínűleg nem tudná teljesíteni a felvétel gazdasági követelményeit - írta a WSJE.

Reform kell a németeknek

Míg az EU három legnagyobb gazdasága közül a francia és az olasz jobbközép kormány már megkezdte a jóléti állam leépítését, "Németország kitart a régi közmegegyezés mellett és olyan szociális piacgazdasági modellnél ragadt le, amely nagyobb hangsúlyt helyez a szocialista, mint a piaci elemre". A következő kormánynak ezenkívül helyre kell hoznia Németország megromlott kapcsolatait az Egyesült Államokkal és EU-s partnereivel. A WSJE szerint ezeknek sokat ártott Schröder kancellár "felperzselt föld" stratégiája. A kormány csak abból indulhat ki, hogy az ország mai állapota elfogadhatatlan, de az amerikai konzervatív lap vélekedése szerint talán beletelik még négy év, mire a német választók igazi reformra szavaznak.

A szlovákok "jól" szavaztak

A lap másik vezércikkében üdvözölte, hogy a szlovák választók a nacionalista Vladimir Meciart eddigi legrosszabb választási eredményével büntették. Ezáltal biztosították, hogy Szlovákia teljesíti a NATO- és az EU-tagsághoz szükséges politikai követelményeket. Mikulás Dzurinda miniszterelnök SDKU pártja a közvélemény-kutatások várakozásait felülmúló 15,1 százalékos eredménnyel esélyt kapott egy négypárti koalíciója kormányzására. Ez az eredmény a WSJE szerint igazolta, hogy a NATO és az EU országai helyesen jártak el, amikor világosan jelezték a választási kampányban a szlovákoknak, hogy bizonyos politikusok egyszerűen nem kívánatosak náluk.