Viola
-6 °C
-2 °C

Lebensraum, avagy környezet

2002.03.12. 17:40
Bírálja a The Washington Post-ot a magyar miniszterelnökkel kapcsolatos kifogásai miatt a The Washington Times. A napilap szerint a "Lebensraum" szót a WP publicistája félreértelmezte.
Balint Vazsonyi, a The Washington Times kommentátora szerint a "Lebensraum" szót "manapság általánosan használják, és egyszerűen környezetet jelent". Az erősen konzervatív washingtoni lap keddi számában jelent meg Vazsonyi írása, amely támadja a The Washington Post március 4-i számában közzétett - és a magyar kormányfőre nézve bíráló megállapításokat tartalmazó, nagy visszhangot kiváltó - cikk szerzőjét, Jackson Diehlt.

Magyarok mondták neki

Vazsonyi szerint Diehl a The Washington Postot a közelgő magyar parlamenti választások résztvevőjévé tette, és úgy állította be a George Bush elnök vezette Fehér Házat, mintha az "beavatkozna egy megbecsült és bizalmat élvező szövetséges szabad választásaiba, a jelek szerint előnyben részesítve a Szocialista Pártot - amelyet nem régen még Kommunista Pártként ismertek". A The Washington Times szerzője beszámol arról, hogy a The Washington Post cikkének elolvasása után telefonon felhívta Diehlt, aki azt közölte vele: magyarok mondták neki, hogy Orbán Viktor a "Lebensraum" szó magyar megfelelőjét használta.

Nyelvészet és politika

Balint Vazsonyi - mint írja - utánanézett a kérdéses szóhasználat eredeti forrásának, és ennek eredményét a következőképpen osztja meg az amerikai olvasóval: "Egy reggeli rádióműsorban Orbán a szorosabb gazdasági együttműködésről beszélt a magyar élettérben (,,living sphere,,) lakó magyarok és azon 3 millió magyar között, akinek az élettere más államok határain belül van. A beszélgetés a gazdasági térrel függött össze, semmi köze nem volt területi revízióhoz vagy követelésekhez." Balint Vazsonyi kitér arra, hogy Diehl nem ért sem magyarul, sem németül, és ezzel kapcsolatban jegyzi meg, hogy a "Lebensraum" szó szerinte ma már pusztán "környezetet" jelent.

Üdvözlendő újraválasztás

Vazsonyi azt írja Diehlről: "Nyolc éven keresztül hozzászokott ahhoz, hogy Bill Clinton nyíltan támogatta a szocialistákat, Nagy-Britanniától Izraelig, és rendszeresen kiküldte James Carville-t, hogy vezesse a show-t". (Carville az Egyesült Államokban közismert, nagyon erősen liberális beállítottságú tévé-hírmagyarázó - a tud. megj.) "George W. Bush azonban nem hisz ebben a gyakorlatban, még akkor sem, amikor Európában olyan szűkös a kínálat nem-szocialista kormányzatból, hogy Orbán újraválasztása üdvözlendő lehet" - folytatódik Balint Vazsonyi eszmefuttatása.

Történelmi lecke fiúknak

A The Washington Times szerzője ezután rátér Közép-Európa történelmére, a 11 évszázada germán, szláv és román népek között élő magyarok helyzetére, majd ennek kapcsán a trianoni szerződésre, amely - mint írja - Magyarország kétharmadát lehasította, "hogy megteremtsék Szlovákiát (sic!), Jugoszláviát és Nagy-Romániát." Vazsonyi szerint "a szabad Magyarország egyetlen miniszterelnöke sem hagyhatja figyelmen kívül a dolgok ilyetén természetellenes állapotát - ezt csak a kommunisták tették, akiket erre utasított a Kommunista Internacionálé". Vazsonyi hangsúlyozza: Orbán Viktor mentes maradt minden olyan megfogalmazástól, ami "az erő alkalmazására utalna az elmúlt nyolcvan év anomáliáinak megoldása érdekében".

A kommunisták köztünk vannak

A The Washington Times szerzője szerint a 35 évesen miniszterelnökké vált Orbán Viktor felemelkedése különösen érdekes lehet az amerikaiak számára, mert Kelet-Közép-Európa legtöbb országában általában olyan emberek kormányoznak, akik a 20. század derekán zajlott vérontások romboló történelmi terhét cipelik, Orbánt viszont nem nyomják ezek a terhek, és "egészséges távolságból közelíthet meg érzékeny kérdéseket". "Ha Diehl fel kíván emelkedni Orbán hitelességének szintjére, akkor ugyanolyan mértékben fel kell háborodnia a kommunistákon is, mint ahogyan felháborodik a nácikon, akiket végül is csaknem hatvan évvel ezelőtt péppé zúztak" - vélekedik a szerző, aki szerint "a szocialistának átnevezett kommunisták elítélték a Terror Házát, tiltakoztak annak megnyitása ellen." "Más szavakkal" - írja a szerző - "a kommunisták nagyon is köztünk vannak".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!