Bernát, Felícia
EUR 384,04 Ft
USD 362,90 Ft
7 °C
31 °C

Libeskind 541 méteres tornya épül fel a WTC helyén

2003.02.27. 10:43
Az 1776 láb magas torony Amerika függetlenné válására utal, a "demokrácia tartósságát" szimbolizálja. Daniel Libeskind építész az 541 méteres tornyot úgy tervezte meg, hogy szeptember 11-én, a támadások évfordulóján a két gép becsapódásának időpontjában, 8:46-kor és 10:28-kor egyáltalán ne vessen árnyékot.
Daniel Libeskind 541,325 méter - 1776 láb - magas, dárdát formázó épületterve nyerte a World Trade Center újjáépítési pályázatát - erősítették meg a CNN-nek a döntést ismerő források. Libeskind - aki holokauszt-túlélők gyermeke - tervezte többek között a manchesteri Birodalmi Hadtörténeti Múzeum és a berlini Zsidó Múzeum épületét is.

A demokrácia szimbóluma

Tekintse meg az újjáépítés összes tervét Klikk a képre!
Az 1776 láb magas - a világ legmagasabb épületének számító - torony az Egyesült Államok függetlenné válásának évére utal, a "demokrácia tartósságát" szimbolizálja - írja a CNN. A döntést várhatóan csütörtökön jelenti be a WTC területének hasznosítására és Manhattan déli városrészének újjáépítésére alakult Dél-Manhattani Fejlesztési Szövetség (LMDC).

Egyhangú döntés

Libeskind tervét február elején választották ki a Rafael Vinoly és Fred Schwartz fémjelezte Think Group 507,5 méteres ikertornyokat felvázoló elképzelésével együtt. George Pataki New York-i kormányzó és Michael Bloomberg, a város polgármestere Libeskind tervét támogatták.

"Egyhangú döntés született" - nyilatkozta a CNN-nek Matt Higgins, az LMDC szóvivője.

Árnyék nélkül emlékezik

Libeskind terve magában foglalja a WTC pusztulásakor életét vesztő közel háromezer ember emlékművét is - az új épület szabadon hagyja az ikertornyok "ujjlenyomatát", azaz a WTC alaprajzát. A tervező elmondása szerint az 541 méteres tornyot úgy tervezte meg, hogy szeptember 11-én, a támadások évfordulóján a két gép becsapódásának időpontjában, 8:46-kor és 10:28-kor egyáltalán ne vessen árnyékot.

Libeskind tervét hosszas nyilvános vita után választotta ki az LMDC, miután a tavaly júliusban bemutatott eredeti hat újjáépítési elképzelést a közvélemény unalmasnak és méltatlannak találta. Jellemző, hogy a hivatalos pályázattal egy időben számos tervezőcsoport nyújtotta be saját elképzeléseit. Az első pályázat sikertelensége után az LMDC kilenc tervet készítettet fel New York városképének visszaállítására, ebből a körből került ki most győztesként Libeskind.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás