Krisztina
18 °C
24 °C

Nyilvánosak a WTC-ben rekedtek segélyhívásai

2003.08.29. 11:18
Nyilvánosságra hozták az Egyesült Államokban azoknak a hangfelvételeknek az átiratát, amelyet a New York-i hatóságok és a Világkereskedelmi Központban ragadt emberek folytattak 2001. szeptember 11-én, mielőtt az épületek összeomlottak volna. Bár részben a Kikötői Hatóság és több hozzátartozó is ellenezte az intézkedést, a bíróság az információs törvény alapján a média pártjára állt. A tűzoltók közti beszélgetések felvételeit már egy évvel korábban megjelentették.
A beszélgetések átirata azt követően válhatott ismertté, hogy a The New York Times című lap pert indított, be akarván tekinteni mintegy kétezer oldalnyi dokumentumba. Az ügyben eljáró bíró engedélyezte a betekintést azzal a feltétellel, hogy a hangfelvételeket nem, csak azok leírt változatát lehet nyilvánosságra hozni. A telefonhívások nagy része az ikertornyokat kezelő Kikötői Hatóság munkatársaitól származik. A felvételeken legalább harminchat áldozat utolsó mondatait rögzítették. A legutóbbi adatok szerint a támadásban összesen 2792 ember vesztette életét, jelentette a BBC.

"Emberek hullanak az égből"

"Vagy egy repülőgép vagy egy rakéta csapódott a Világkereskedelmi Központba - és mindenfelé halottak hevernek" - mondja egy férfihang az egyik 2001. szeptember 11-én rögzített segélyhíváson. Egy másik felvételen a következő hallható: "Egy tucat test hever körülöttem és emberek ugrálnak le az egyik WTC-torony tetejéről". Ekkor egy női hang visszakérdez: "Uram, mik hullanak a torony tetejéről?" Válasz: "Emberek - emberi testek hullanak az égből."

Arculcsapás

A támadásokban nyolcvannégy munkatársát elvesztő Kikötői Hatóság megpróbálta megakadályozni a felvételek szövegeinek megjelentetését. A hatóság és több áldozat hozzátartozója szerint a nyilvánosságra kerülő felvételek újbóli szenvedéseket okoznak az érintetteknek. A támadásban a férjét elvesztő harminchat éves Leila Negron azt mondta, hogy "ez olyan mintha őt és gyermekeit újból arcul csapnák".

Segíthet

A média azonban az információs törvényre hivatkozva elérte, hogy a felvételek szövegeit megjelentethessék. Vannak olyan hozzátartozók is, akik nem emelnek kifogást a bírósági döntés ellen, mondván nincs benne semmi olyan, ami miatt ne lehetne ezeket közölni. Mások hozzáteszik: a nyilvánosságra hozatal akár hasznos is lehet, mert segíthet kideríteni, hogy történtek mulasztások. A Kikötői Hatóság tavaly már közzétette a tűzoltók és rendőrök közt 2001. szeptember 11-én lezajlott rádióbeszélgetések hetvenhárom percének átiratát.