Auguszta
-3 °C
2 °C

Összefoglalónk: a vadászgépek felszálltak, de nem siettek eléggé

2001.09.15. 10:19
Az amerikai légierő vadászgépei kedden felszálltak, hogy elfogják a New York és Washington felé tartó utasszállítókat, de egy tiszt szerint a légvédelemnél "nem gondolták, hogy halálra szánt légikalózok épületeknek akarják nekivezetni a gépeket, és ez kihatott az elfogási időre". A Szenátus elfogadta azt a 40 milliárd dolláros csomagot, amely lehetőséget ad az elnöknek egy esetleges háború megindításához. Colin Powell figyelmeztette Afganisztánt: a kabuli kormány tevékenysége nem különíthető el a bújtatott terroristák tevékenységétől.
Az amerikai légierő több támaszpontjáról is vadászgépek szálltak föl kedden, hogy megpróbálják elfogni az eltérített utasszállító gépeket. "Tíz perccel az első utasszállító becsapódása előtt, az amerikai légvédelem értesítette a polgári repülésirányítást arról, hogy egy repülőgépet eltérítettek" - mondta az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság szóvivője pénteken.

Mike Snyder őrnagy közölte, hogy a harci gépek New York és Washington irányába repültek, de már nem sikerült elérniük a terroristák által eltérített Boeingeket, mielőtt azok bombaként célba találtak. "Nem gondoltuk, hogy halálra szánt légikalózok épületeknek akarják nekivezetni ezeket a gépeket, és ez kihatott az elfogási időre" - mondta a tiszt az AFP szerint. A CBS tévé szerint öt vadászgép vett részt az akcióban: két F-15-ös a Massachusetts állambeli Cape Codnál lévő otisi támaszpontról startolt, három F-16-os pedig Virginia állambeli Langley melletti bázisról.

Bush New Yorkban

Bush elnök - helyi idő szerint - péntek délután Manhattanbe érkezett, hogy saját szemével lássa a terroristatámadás-sorozat okozta rombolást. Az elnök hangosbeszélőn intézett beszédet az ott dolgozó önkéntesekhez és tűzoltókhoz, megköszönve munkájukat. Később az elnök és kísérete helikopteren repülte körbe a támadás áldozatául esett területet.

Korábban ünnepélyes gyászszertartást tartottak a washingtoni Nemzeti Székesegyházban. A szertartásra az amerikai állami és más közéleti méltóságok, a volt amerikai elnökök mellett meghívót kaptak a diplomáciai testület tagjai is. A gyászmisén megjelent többek között Bill Clinton, az idősebb Bush, Carter és Ford is.

Powell figyelmeztette Afganisztánt

Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteken figyelmeztette az Afganisztánban uralmon levő tálib kormányt: súlyos következményei lesznek annak, hogy oltalmazzák Oszama bin Laden terrorista vezért. A külügyminiszter azt mondta, hogy a kabuli kormány tevékenysége nem különíthető el azoknak a terroristáknak a tevékenységétől, akik Afganisztánban bujkálnak. A külügyminiszter leszögezte: az Egyesült Államok nem tudja a terroristáktól elkülönítve szemlélni azokat, akik bújtatják őket.

Az elnök zöld utat kapott a háborúhoz

Az amerikai szenátus pénteken 96 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta azt a 40 milliárd dolláros felhatalmazási csomagot, amely pénzforrást biztosít a keddi terrorcselekmények következményeinek elhárításához, és lehetőséget ad az elnöknek egy esetleges háború megindításához. Bush pénteken felhatalmazta a Pentagont 50 000 tartalékos behívására, amelynek nyomán Donald Rumsfeld védelmi miniszter utasítására 35 500 tartalékost helyeznek katonai szolgálatba.

>>> Bővebben: Washington: 40 milliárdos antiterrorcsomag

Megvan a géprablók listája, többen az Iszlám Dzsihád tagjai

Az amerikai nyomozóhatóságok gyanúja szerint az Iszlám Dzsihád nevű szervezet egyiptomi szárnya volt a domináns csoport az öngyilkos gépeltérítésekben. A CNN információja szerint ennek vezetője az Afganisztánban bújkáló Oszama bin Laden egyik jobbkeze. A hírtelevízió megszerezte a négy utasszállító elrablásával gyanúsított személyek listáját, amelyen kizárólag arab hangzású nevek szerepelnek, összesen 19.

>>> Bővebben: Megvan a gépeltérítők neve

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft