Valér
-1 °C
0 °C

Mi épül a WTC romjain? II.

2002.12.20. 10:33
A szeptember 11-i terrortámadások során lerombolt manhattani Világkereskedelmi Központ újjáépítésének újabb terveit mutatták be szerdán New Yorkban. Négy pályázó a világ legmagasabb épületét húzná fel.
Tekintse meg az újjáépítésnek újabb terveit Klikk a képre!
A 2001 szeptember 11-én lerombolt Világkereskedelmi Központ (WTC) helyére építendő épületek terveit mutattak be New Yorkban. A hét építész csapat kilenc pályázatából négy a világ legmagasabb építményeit kívánná megépíteni a mintegy 6,5 hektáros területen. A hét csapatot négyszáz csoportból választotta ki az újjáépítési bizottság. Az új pályázat kiírását az tette szükségessé, hogy a nyáron bemutatott terveket unalmasnak, földhözragadtnak, és fantáziátlannak minősítették a városlakók.

Ikertorony

A londoni Foster stúdió terveiben a két, egyenként 538 méter magas tornyot egy üveg folyosó kötné össze. A tornyok a jelenlegi legmagasabb felhőkarcolónál, a 452 méter magas kuala lumpuri Petronas tornyoknál is magasabbak lennének. A lerombolt tornyok 417 és 415 méter magasak voltak.

Emlékhely

A több ország építészeit tömörítő United Architects terveiben öt felhőkarcoló és egy emlékhely kialakítása szerepel. Az épületegyüttes legmagasabb pontja 494 méter magasan lenne. Az építészek szerint az épületek szinte egy katedrálist alkotnának, így állítanának emléket a közel háromezer áldozatnak.

A világ legmagasabb felhőkarcolói

A legmagasabb tornyokat ígérő terveket a csak amerikai építészekből álló THINK csapat nyújtotta be. Az ő elképzelésük szerint két, egyenként 640 méter magas fém tornyot kellene felállítani a Ground Zero területén. A csapat másik pályázatában ugyancsak szerepel egy 518 méter magas épület terve.

Előírások

A tervek között van olyan is amely egy több mint egy kilométer hosszú sétálóutcát valósítana meg a lerombolt tornyoktól egészen dél-Manhattan csücskéig. A kiválasztott tervek mindegyikében szerepel egy földalatti átszállóhely kialakítása is. Az előírások szerint a tervezőknek 604 ezer és 929 ezer négyzetméternyi irodaterületet, 92900 négyzetméternyi eladóteret, és egy szállodát kellett kialakítaniuk. A szakembereket arra kérték, hogy a két lerombolt torony "lábnyomaira" ne tervezzenek semmilyen épületet. A kiválasztott hét stúdió fejenként 40 ezer dollárt vehetett át munkájáért, jelentette a CNN.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!