Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kilenc túlélőt kihoztak, Bin Ladent esetleg kiadják

2001.09.12. 15:14
Eddig összesen kilenc túlélőt találtak a World Trade Center romjai között a keddi terrortámadás-sorozat után, az áldozatok száma továbbra is ismeretlen. Sajtóértesülések szerint egyre több jel utal rá, hogy a támadás mögött Oszama Bin Laden áll. Az afganisztáni tálibok azt állítják, hogy nincs közük a támadáshoz, de azt is közölték, hogy ha Amerika bebizonyítja, hogy Bin Laden a felelős, akkor esetleg kiadják. Az ENSZ kivonja munkatársait Afganisztánból.
A speciális mentőalakulatok Manhattanben három rendőrt és hat tűzoltót mentettek ki, valamennyien súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A mentőket több esetben is mobiltelefonon értesítették a romok között rekedt áldozatok.

Eközben már megkezdődött a hivatali munka a Pentagonban, bár az amerikai védelmi minisztérium épülete még mindig ég. Az itteni áldozatok számáról igen eltérő becsléseket közöltek, de a tárca képviselőinek legfrissebb nyilatkozatai szerint számuk valószínűleg kevesebb lesz a korábban maximumként emlegetett nyolcszáznál.

A tálibok meggondolják Oszama bin Laden kiadását

Az Afganisztánt uraló tálibok pakisztáni nagykövete azt állította, hogy hajlandóak tárgyalni a veszélyes terroristának tartott Oszama bin Laden esetleges kiadatásáról, ha az amerikai nyomozás bizonyítékokat szolgáltat nekik a szaúdi milliárdos bűnösségéről.

"Elképzelhető, hogy megfontolás tárgyává tesszük a felmutatott bizonyítékokat, s ettől függően intézkedünk" - válaszolt a nagykövet arra kérdésre, hogy kiadják-e a közel öt éve afgán területen élő bin Ladent. A nagykövet hozzátette, hogy jelenleg korai lenne kiadatásról beszélni. Hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államok hatóságai eddig hivatalosan még nem nyilvánították ki, hogy bin Ladent tekintik a keddi terrortámadások felelősének.

Kedd este ugyanez a diplomata még azt állította: bin Ladennek nem álltak rendelkezésére az ilyen támadás megszervezéséhez szükséges eszközök, nincs se telefonja, se internetes kapcsolata - emlékeztetett az AFP.

Az ENSZ kivonul Afganisztánból

Az ENSZ szerdán közleményben tájékoztatott arról, hogy az Amerikát sújtó terrortámadásokat követően ideiglenesen kivonja Afganisztánból 80 alkalmazottját. A humanitárius segítségnyújtást összehangoló ENSZ-iroda (OCHA) genfi közleménye szerint a "kialakult nemzetközi helyzetben" a világszervezet "ideiglenesen áthelyezi" az afgán területeken tartózkodó embereit. Az ENSZ alkalmazottait a szomszédos Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba telepítik át. Az akció szerdán már el is kezdődött, és tervek szerint péntekre valamennyi munkatársukat kivonják a lehetséges amerikai támadástól fenyegetett közép-ázsiai országból.

Sok ezer áldozat

A keddi terrortámadások áldozatainak száma továbbra is ismeretlen, eddig ezernégyszáz halálos áldozatról és nagyjából ugyanennyi sebesültről tudnak. A World Trade Center romjai alatt többezer sérült és halott lehet, az épületben 30-50 ezren tartózkodtak a támadás előtt, és nem tudni, hányan tudtak kimenekülni. Becslések szerint tízezren is meghalhattak, sokan kiugrottak az égő toronyház ablakain. A legutolsó adatok szerint több mint 300 tűzoltót és 85 rendőrt temetett maga alá a két leomló torony. A négy eltérített gépen tartózkodó 266 ember közül pedig senki sem élte túl a katasztrófát. New York kórházaiban 1400 embert ápolnak, heten meghaltak a sebesültek közül. A sérültek nagy része egész testén megégett, életveszélyes állapotban van. A kórházakban vérhiány alakult ki, a Fehér Ház dolgozóit véradásra kérték fel.

Rendkívüli intézkedések világszerte

Jacques Chirac
A védelmi rendszabályokat elsősorban az amerikai képviseletekre és katonai létesítményekre, illetve a helyi hivatali épületekre terjesztették ki. Oroszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Spanyolországban és más országokban rendkívüli kormányülésen kivételesen szigorú intézkedéseket hoztak, amelyek elsődleges célja esetleges további terrorcselekmények megelőzése. Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei számára rendkívüli ülést hívtak össze szerdára. Párizsban Jacques Chirac államfő - vidéki látogatását lemondva - maga irányította a szűk kabinet ülését.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a belügy-, a védelmi és a biztonsági szolgálatokért felelős miniszterrel tanácskozott. Oroszországban a belügyi erőket riadókészültségbe helyezték, a légvédelemnek terrorelhárító tartalmú parancsot adtak. Olaszországban a NATO-erők támaszpontjai és nápolyi főhadiszállása körül hatékonyan megerősítették a védelmet, de a tisztán olasz katonai bázisok őrizetét is fokozták. George Robertson főtitkár intézkedése nyomán szerdán Brüsszelben csak a feltétlenül szükséges létszámú alkalmazott ment be munkahelyére a NATO-központba. Izraelben szerdán nem fogadták a külföldi légitársaságok repülőgépeit.