Alfréd
-2 °C
2 °C

Összefoglalónk: fekete dobozt találtak, túlélőt egyet sem

2001.09.14. 04:23
Hatvanegy órával a támadás után. A New Yorkban eltüntek száma 4760. A mentési munkák során kilencvennégy holttestet fedeztek fel, amelyek közül eddig negyvenhatot azonosítottak. A mentésen tízezren dolgoznak folyamatosan - eddig hatezer tonna romot takarítottak el.

Repülés

 • Robbanás történt a negyedik elrabolt gépen? Szakértők szerint elképzelhető, hogy már a földbe csapódás előtt felrobbant a United Airlines 93-as járata, amely Pennsylvania mezőgazdasági területére zuhant. A robbanásra azért gyanakszanak, mert kiderült: a roncsok két nagyobb csoportja egymástól 6 mérföldnyire található és a maradványok igen kis méretűek. A Boeing 757-es fekete dobozát a nap folyamán megtalálták.

 • Lokalizálták a Pentagonra zuhant gép fekete dobozát A Pentagonnál dolgozó katasztrófaelhárító alakulatok hamarosan megtalálhatják az épületre zuhant American Airlines 77-es járatának fekete dobozát. A metőalakulatok egyelőre csak a repülés adatait rögzítő eszköz rádiójeleit fogták, a munkát így az adás helyére leszűkítve folytatják.

  Norman Mineta
 • Megérkezett az első nemzetközi járat Norman Mineta amerikai közlekedési miniszter közép-európai idő szerint délután öt órától elrendelte az Egyesült Államok légterének újramegnyitását a polgári repülés számára - a járatok azonban csak azután indulhattak, hogy az egyes repülőterek megnyitásának eseti engedélyét a hatóságok kiadták. A biztonsági szigorítások értelmében tilos ezentúl kést vinni az utastérbe, szigorúbb szabályok vonatkoznak a jegykezelés-csomagfeladásra, továbbá növelik azoknak a polgári öltözékű titkos ügynököknek a számát, akik magukat utasnak álcázva tartózkodnak majd a gépeken. A nap folyamán megérkeztek az első járatok a terrortámadások után lezárt majd részben megnyitott nemzetközi repülőterekre. A San Fransiscó-i, a bostoni, a denveri, a seattle-i, a detroiti nemzetközi repülőtér egyelőre nem kapta meg a FAA engedélyét az üzemelésre.

 • Nem kampányolnak a légitársaságok A világ légitársaságai azonnal leállították kampányaikat a keddi terrortámadás hírére. Mindenütt beszüntette reklámjait a British Airways és a Virgin Atlantic. Az American Airlines a "egyet fizet, kettőt kap" akcióját kommunikálta volna a héten, ennek közlésétől azonban elállt, miután két gépét is elvesztette a tragédiában.

  A gyanúsítottak

 • Letartóztatás a New York-i repülőtéren Hamis személyi papírokat és pilótaengedélyt találtak annál a férfinál, akit csütörtökön tartóztattak le a John F. Kennedy repülőtéren. Az FBI további öt-hat személyt jegyvásárlásnál vett őrizetbe, őket azonban egyelőre kihallgatják. Nem ismert, hogy a letartóztatás kapcsolatban áll-e a keddi terrorcselekményekkel.

 • A szálak Hamburgba vezetnek A német legfőbb ügyészség által indított nyomozás során csütörtökön négy lakást kutattak át Hamburgban. Az ügyészség közleménye szerint a gépeltérítők közül három személy valószínűleg Észak-Németországban élt a terrorakció előtt, ahol terrorista sejtet alkottak. Emellett egy letartóztattak egy hamburgi repülőtéren dolgozó marokkói származású férfit.

  Colin Powell
 • A tálibok iszlám bíróságnak kiadnák bin Ladent Egy afgán rádió jelentése szerint a tálibok hajlandóak átadni a keddi terrorcselekmények elkövetésével vádolt Oszama bin Ladent egy iszlám bíróságnak, amennyiben az Egyesült Államok bizonyítja a szaúdi milliárdos részvételét a történtekben. A shariati Tálibok Hangja megismételte a tálib álláspontot, amely elítéli a kedden történteket, és beszámolt arról is, hogy Kabulban fokozódik a félelem az esetleges amerikai ellencsapás miatt. Colin Powell külügyminiszter csütörtökön először nevezte meg hivatalosan, név szerint Oszama bin Ladent a terrorcselekmények gyanúsítottjaként.

 • Azonosítottak 18 gépeltérítőt A négy eltérített repülőgépen összesen 18 terrorista hajtotta végre a keddi támadást New York és Washington ellen - mondta sajtótájékoztatóján Robert Mueller, az FBI igazgatója. Mueller elmondta, hogy a résztvevők nagy részét már azonosították. John Ashcroft igazságügy-miniszter tájékoztatása szerint négyezer FBI-ügynök dolgozik az ügy felderítésén. Ashcroft azt is elmondta, hogy a négy eltérített gépet vezető kamikazepilótákat az Egyesült Államokban képezték ki. Az ügyben többeket őrizetbe vettek, de még senkit nem tartóztattak le.

 • Nem volt géprabló az arab testvérpár Kiderült, hogy a korábban gyanúsítottként azonosított arab testvérpár egyik tagja sem volt a gépeltérítők között. Adnan Bukhari együttműködik a hatóságokkal. Bukhari ügyvédje hozzá tette, hogy védence testvére, Ameer Bukhari tavaly meghalt egy repülőgép-balesetben. A két testvér iratait a terroristák valószínűleg ellopták, ez vezette félre a rendőrséget.

  Oszama bin Laden
 • FSZB: Oszama bin Laden a tálibok főparancsnoka Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) biztos abban, hogy Oszama bin Laden önállóan is képes volt az amerikai városok ellen végrehajtott terrortámadások megszervezésére. A KGB utódszervezetének illetékesei közölték: adataik szerint az Afganisztánban rejtőzködő szaúdi milliárdosnak rendelkezésére állnak a szükséges anyagi, technikai eszközök és annyi jól kiképzett fanatikus, amennyi egy ilyen akció végrehajtásához kell.

  Mint ismert Oszama bin Laden tagadta, hogy a terrorakció az ő műve lett volna - mint mondotta: nincsenek eszközei, ahhoz hogy pilótákat képezzen ki.

  Az FSZB információi szerint bin Laden jelenleg gyakorlatilag a tálib fegyveres erők vezérkari főnöki tisztét tölti be, és megismételték Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter közlését, miszerint a világ első számú terroristájának tekintett milliárdos kapcsolatban áll a csecsen szakadárokkal is.

  Biztonsági intézkedések

 • Az amerikai alelnököt Camp Davidbe szállították Biztonsági megfontolásokból a Fehér Házból a Washingtontól északra, erdős-hegyes vidéken található Camp David elnöki üdülőbe szállították Dick Cheney alelnököt. George W. Bush elnök a Fehér Házban maradt. Az intézkedésre azért kerülhetett sor, mert az illetékesek úgy vélték: jobb, ha az elnök és az alelnök nincs ugyanazon a helyen. Ugyanis amennyiben az elnök képtelenné válik hivatala ellátására, akkor az alkotmány értelmében az alelnök veszi át az elnöki teendőket. Cheney előreláthatólag a hétvégén visszatérhet Washingtonba.

 • Kiüríették a Szenátust Elrendelték a Capitolium szenátusi szárnyának kiürítését, miután egy gazdátlan és gyanús csomagot találtak az épületben, amelynél a rendőrségi kutya bombát jelzett. A biztonsági intézkedést egy órával később feloldották.

 • Bombariadók, pánik Franciaországban is Egy nap alatt öt bombariadó volt Lyonban, köztük az Operaházban is, amelynek több mint száz táncosát és alkalmazottját kellett sürgősen kiköltöztetni az épületből. Robbanószerkezetet azonban egyetlen esetben sem találtak. A közép-francia város több helyszínéről érkeztek bejelentések, melyek a lakosság körében terjedő pánikról tanúskodnak. Az amerikai események hatására Francaiország egész területén biztonsági óvintézkedéseket vezettek be, megszigorították a középületek, pályaudvarok és repülőterek védelmét.

  A mentés

 • Kiürítették az American Express épületét Újabb épületet ürítenek ki a WTC-épületkomplexum közelében megsérült házak közül, mert félő, hogy az ikertornyok omlásakor megsérült épület bármikor összedőlhet. A kiürítés alatt álló 60 emeletes felhőkarcolóban az American Express és a Lehman Brothers, a Wall Street két legfontosabb szereplőjének székhelye található. Szakértők szerint több olyan sérült épület is állva maradt a Dél-Manhattanban, amely bármelyik pillanatban összeomolhat. A WTC leomlása után több órával összdőlt a 45 emeletes 7-es blokk, a Liberty Plaza 1 és a Millenium Hotel is életveszélyes állapotban van. Mivel ezek hátráltatják a mentési munkálatokat, több instabil épület felrobbantását tervezik.

 • Tizenkét tonna arany a romok alatt A World Trade Center romjai alatt mintegy tizenkét tonna arany van. A készlet, amelyet a New York-i Nemesfém Tőzsde COMEX szekciójának páncélszekrényeiben tartottak, minden eddiginél nagyobb biztonságban van - vélik szakértők. A nagytömegű nemesfém - ha nem olvadt meg vagy nem tűnt el - napi áron jelenleg 106 millió dollárt ér. Ez a napi aranypiaci kereskedelem körülbelül 2 százalékát teszi ki.

 • Nem találtak túlélőket Hamisnak bizonyultak azok a híradások, amelyek szerint öt tűzoltót élve mentettek ki a romok alól. Mint azt a helyi tűzoltóság megerősítette, a tévedést a felfordulás okozhatta: a tűzoltók a mentési munka során csúsztak a romok közé, ahonnan később társaik segítették ki őket.

  New Yorkban az előrejelzések szerint éjféltől (közép-európai idő szerint reggel hattól) a mentők számára kedvezőtlen, szeles, esős idő várható.

  Készülődés az ellencsapásra - nemzetközi történések

 • Törökország katonai segítséget nyújt A NATO-tagállam Törökország miniszterelnöke a CNN adásában kijelentette: minden terrorcselekményt meg kell torolni, és ebben országa - amelynek szavai szerint vannak tapasztalatai e téren - minden segítséget megad az Egyesült Államoknak. Bulent Ecevit elmondta, hogy az amerikai erők rendelkezésére bocsátják az ország keleti részében, az iraki határ közelében található repülőtereket. A híradások szerint a támaszpontokra már csütörtökön megérkeztek az első amerikai katonai repülők.

  Pervez Musarraf
 • Pakisztán együttműködik Pervez Musarraf pakisztáni elnök nyilatkozatban biztosította az Egyesült Államokat, hogy országa teljes mértékben együttműködik a terroristák felkutatásában. Richard Armitage amerikai külügyminiszterhelyettes a kívánatos lépések pontos listáját adta át pakisztán amerikai nagykövetének - ezek értelmében Pakisztánnak azonnali hatállyal le kell zárnia határait és fel kell függesztenie a táliboknak nyújtott támogatást, illetve át kell adnia minden olyan információt, amely az al-Kaeda és bin Laden tevékenységével kapcsolatban birtokában van. Megfigyelők növekedő katonai jelenlétről adtak hírt az afgán-pakisztáni határon.