Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Utcai összecsapások kisérik a WTO csúcsértekezletét

2005.12.13. 11:05
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ma kezdődött csúcsértekezlete idején több ezer tüntető WTO-ellenes feliratokkal, jelszavakat skandálva vonult fel Hongkong utcáin. A tömeg megpróbált áttörni a konferenciaközpontot védő rendőrök sorfalán is.

Több ezer globalizációellenes tüntető vonult fel kedden Hongkong utcáin a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri értekezletének megnyitójával egy időben; tüntetők egy csoportja az értekezlet színhelye közelében rendőrökkel csapott össze, mások tiltakozásképpen a kikötő vízébe vetették magukat.

A felvonulás után több tucatnyi tüntető - főként dél-koreai gazdálkodók - bambuszbotokkal támadt a konferenciaközpont közelében felállított útzárlatnál a rendőrökre, akik gázsprayvel válaszoltak a támadásra. A tüntetők ennek ellenére megpróbáltak áttörni a pajzsos rohamrendőrök sorfalán és felgyújtottak egy koporsót, amelyet előzőleg a felvonuláson vittek végig a városon.

A tüntetés


Tekintse meg képeinket!

A tüntetők, akiknek a száma helyi médiajelentések szerint 2000 és 4000 között mozgott, más források szerint a tízezret is elérte, WTO-ellenes feliratokkal, jelszavakat skandálva vonultak végig Hongkong utcáin. A gazdálkodók WTO elleni haragját az a félelem váltotta ki, hogy nem lesznek versenyképesek a behozatallal szemben, ha az agrárpiacukat megnyitják a külföldi versenytársak előtt. Tiltakozásképpen mintegy hetven, narancssárga mentőmellényt viselő tüntető a hongkongi kikötő koszos vízébe vetette magát, azt jelképezve ezzel, hogy - mint egy dél-koreai tüntető kiáltotta - "a WTO a halálba kerget bennünket".

A hongkongi rendőrség a korábbi WTO-találkozókon tapasztalt heves tüntetésekből okulva hónapok óta készült az értekezletre; 9000 rendőrt mozgósítottak, és a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket vezették be. A tanácskozásra 149 tagállamból 6000 képviselőt, a nem kormányzati szervek 2000 képviselőjét, 3000 újságírót várnak és mintegy 10 ezer tüntető érkezésére számítanak.

A csúcsértekezlet

A WTO kedden megkezdődöt csúcsértekezlete december 18-ig tart. A tanácskozáson a tagországok kereskedelmi miniszeterei vesznek részt. A WTO legújabb tagja Szaúd-Arábia, vasárnap csatlakozott a szervezethez.

A tanácskozás célja, hogy 2006 végére egy globális kereskedelmi megállapodás alapjait rakják le, erre azonban a mezőgazdasági kereskedelmet érintő ellentétek miatt alig van esély. A találkozó napirendi pontjai gyakorlatilag az egész világkereskedelmet felölelik; a világkereskedelem élénkítése, a behozatali korlátozások enyhítése, és a vámok mérséklése. A legfontosabb téma a mezőgazdasági termékek kereskedelmének liberalizálása lesz, hogy a fejlett országok piactorzító agrártámogatásaikat csökkentsék, és a jelenleginél jelentősen alacsonyabb importkorlátozásokat érjenek el.

A fejlődő országok elsősorban az EU-t és az Egyesült Államokat okolják, hogy makacs támogatási politikájukkal torzítják a nemzetközi mezőgazdasági kereskedelmet. Az agrártárgyalások azért is kulcsfontosságúak, mert a legszegényebb országok éppen a mezőgazdasági termékek kereskedelmének felszabadításából nyerhetnék a legtöbbet.

A konferencia a hatodik lesz azóta, hogy az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezményt (GATT) 1995-ben felváltotta az immár szervezetként működő WTO.

A WTO globális nyeresége

A Világbanknak a kedden kezdődő, hongkongi WTO-miniszteri találkozó előtt közzétett számításai szerint az összes vám, szubvenció és hazai támogatási program megszüntetése évente 287 milliárd dollárral növelné a világ országainak jövedelmét 2015-ig. Ebből 201 milliárd a magas jövedelmű országoknak jutna, de a világ kevesebb mint napi egy dollárból élő lakóinak száma is 5 százalékkal, 32 millióval csökkenne ennek nyomán. A Világbank becslései szerint a legnagyobb nyertesek Vietnam, Thaiföld, Dél-Korea és Tajvan lennének. Az Egyesült Államok és Kína nyeresége elenyésző lenne.

Ugyanakkor a mély politikai ellentétek miatt a hongkongi tárgyalások eredménye ennél jóval szerényebb lesz: ennek alapján a Világbank három forgatókönyvet dolgozott ki, amelyek 96-126 milliárd dollár között növelnék meg az országok globális bevételeit 2015-ig - ez 0,23-0,30 százalékos növekedés lenne a jelenlegi kereskedelmi helyzethez képest. A három forgatókönyv 2,5-6,3 millió között csökkentené a napi kevesebb mint egy dollárból élők számát a világon.

A gazdaságilag legfejlettebb országokat tömörítő OECD tagállamai évente összesen 280 milliárd dollárnak megfelelő összeggel támogatják mezőgazdasági gazdálkodóikat. A szabad mezőgazdasági termékkereskedő Ausztrália érzékletes példával szemlélteti a mezőgazdasági támogatások súlyát: számításai szerint minden uniós marha napi 2,20 dollárnyi támogatásban részesül, ez több, mint a világ 1,2 milliárd legszegényebb lakójának napi megélhetési költsége.