Piroska
-2 °C
5 °C

Zavargások Kenyában az aszály miatt

2005.01.24. 16:07
Tizenöten meghaltak, több ezren elmenekültek Kenya délnyugati részén a vízhiány miatt kitört zavargásokban. A harc a kikujuk és a maszájok között robbant ki, miután egy kikuju politikus elterelt egy, a maszájokat is tápláló folyót.

Törzsi zavargásokat robbantott ki a vízhiány Kenya egyik fő turisztikai célpontján, a vadrezervátumairól ismert Kelet-afrikai-árokban, jelentette a BBC. A helyszíni jelentések szerint a pásztorkodó maszáj törzs tagjai macsétékkel, dárdákkal, íjjakkal és furkósbotokkal támadtak a kikuju törzs tagjaira, miután egy kikuju származású politikus saját földjei öntözésére elterelte egy folyó vizét.

Az önkényes folyószabályozás miatt a délebbre eső részeken súlyos vízhiány alakult ki. A pásztorkodó maszájok előbb bosszúból tönkretették a kikujuk vízvezetékét, majd a vita összecsapásokba torkolt. A zavargások miatt több ezer kikuju menekült a közeli Mai Mahiu kereskedelmi állomásra. A maszájok egy része is menekülőre fogta, ők Narokban várják a feszültség enyhülését.

"A kormány mindent megtesz a helyzet ellenőrzéséért. Kérem a harcoló feleket, hogy tegyék le a fegyvert és kezdjenek béketárhyalásokat", nyilatkozta a Reutersnek John Kamau, Mai Mahiu városvezetésének a tagja.

A maszájok és a kikujuk a hatvanas évek óta folyamatosan harcban állnak a víz és a legelők miatt. Az utóbbi időben kiéleződtek az ellentétek, a múlt héten a Maszáj Mara Nemzeti Park közelében kirobbant összecsapások miatt kétezren menekültek el.

Az idei aszályos tél miatt másutt is összecsapásokra került sor, Muai Kibaki elnök a héten Mandera tartományban próbál békét teremteni a szomáli törzs szintén a víz miatt hajba kapott rivális családjai között.