Aliz
6 °C
14 °C

Vízpánik Vuhsziban

2007.05.31. 10:54
Egy nap alatt hatszorosára emelkedett a palackozott víz ára Vuhsziban, a készletek pedig fogyóban vannak. A városlakók pánikszerűen vásárolják fel a készleteket, mióta kiderült, mérgező víz került a városi vezetékekbe. A problémát a szennyezés, a szárazság és a szokatlan meleg okozza, mert a három tényező együttállása miatt elszaporodtak a kékalgák a vízellátást biztosító Tajhu tóban.

Pánikszerű vízfelvásárlási láz tört ki Vuhszi városában Kína keleti részén, jelentette az AFP. A szó szerinti fordításban bádogmentest jelentő város vízkészletébe a várost kettészelő Tajhu tóból szivárgott méreg.

A pánik méreteire jellemző, hogy bár a mérgezés híre csak csütörtökön tudódott ki, máris fejadagrendszert kellett bevezetni.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint a városi vizet kék-zöld-alga fertőzés szennyezi. A fertőzés miatt a víz elszineződött és megbüdösödött, még mosásra sem alkalmas.

A szennyezés miatt árrobanás is volt, a víz ára egy nap alatt hatszorosára emelkedett.

A szakértők szerint a vízkészletek azért váltak ihatatlanná, mert a szárazság miatt ötven éve nem látott mértékben száradt ki a Tajhu tó. A Jangce is kevés friss vizet hozott a tóba, így nem tudta átmosni a vizet, amibe amúgy szüretlenül eresztik bele a városi szennyvizet. Pedig az iparvárosban vegyi üzemek is működnek, azaz alapból is nagy a terhelés a tavon.

A helyzet most kilátástalannak tűnik, a szakértők szerint az algafertőzés négy-öt hónap múlva tisztulhat csak ki a város vízellátását biztosító tóból.

Ráadásul szerintük a jelenség nem egyedi. A kevés csapadék miatt országszerte sekélyek a tavak, amik a szintén szokatlan melegben a szokásosnál jobban felmelegedhetnek, ez pedig ideális életkörülményeket teremt az algáknak. A problémát csak a szennyvízelvezetés kiépítésével lehetne megoldani, hiszen a szüretlenül a vízbe eresztett szennyvízben rengeteg szerves hulladék van, ami remek táplálék az algáknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?