Huba
17 °C
33 °C

Vízpánik Vuhsziban

2007.05.31. 10:54
Egy nap alatt hatszorosára emelkedett a palackozott víz ára Vuhsziban, a készletek pedig fogyóban vannak. A városlakók pánikszerűen vásárolják fel a készleteket, mióta kiderült, mérgező víz került a városi vezetékekbe. A problémát a szennyezés, a szárazság és a szokatlan meleg okozza, mert a három tényező együttállása miatt elszaporodtak a kékalgák a vízellátást biztosító Tajhu tóban.

Pánikszerű vízfelvásárlási láz tört ki Vuhszi városában Kína keleti részén, jelentette az AFP. A szó szerinti fordításban bádogmentest jelentő város vízkészletébe a várost kettészelő Tajhu tóból szivárgott méreg.

A pánik méreteire jellemző, hogy bár a mérgezés híre csak csütörtökön tudódott ki, máris fejadagrendszert kellett bevezetni.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint a városi vizet kék-zöld-alga fertőzés szennyezi. A fertőzés miatt a víz elszineződött és megbüdösödött, még mosásra sem alkalmas.

A szennyezés miatt árrobanás is volt, a víz ára egy nap alatt hatszorosára emelkedett.

A szakértők szerint a vízkészletek azért váltak ihatatlanná, mert a szárazság miatt ötven éve nem látott mértékben száradt ki a Tajhu tó. A Jangce is kevés friss vizet hozott a tóba, így nem tudta átmosni a vizet, amibe amúgy szüretlenül eresztik bele a városi szennyvizet. Pedig az iparvárosban vegyi üzemek is működnek, azaz alapból is nagy a terhelés a tavon.

A helyzet most kilátástalannak tűnik, a szakértők szerint az algafertőzés négy-öt hónap múlva tisztulhat csak ki a város vízellátását biztosító tóból.

Ráadásul szerintük a jelenség nem egyedi. A kevés csapadék miatt országszerte sekélyek a tavak, amik a szintén szokatlan melegben a szokásosnál jobban felmelegedhetnek, ez pedig ideális életkörülményeket teremt az algáknak. A problémát csak a szennyvízelvezetés kiépítésével lehetne megoldani, hiszen a szüretlenül a vízbe eresztett szennyvízben rengeteg szerves hulladék van, ami remek táplálék az algáknak.