Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Bush: III. világháború lehet Irán fegyverkezéséből

2007.10.18. 10:33
A III. világháború lehetőségével rémisztgetve beszélt Irán atomprogramjáról George W. Bush. Az amerikai elnök nem kívánta kommentálni orosz kollégája barátkozását Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel, mint mondta, előbb meghallgatná Putyin "saját olvasatát" is a történtekről.

Irán a III. világháború kirobbantását kockáztatja atomprogramjával, jelentette ki George W. Bush szerdai sajtótájékoztatóján az International Herald Tribune beszámolója szerint. A Putyin orosz elnök teheráni látogatása kapcsán tartott sajtótájékoztatón az orosz-iráni barátság látványos prezentálása ellenére Bush kitartott azon véleménye mellett, hogy Oroszország is mindent megtesz az iráni fegyverkezés megakadályozásáért.

Pedig Putyin, a találkozóról készült felvételek alapján igen barátságos hangulatban, biztosította Mahmud Ahmadinezsád iráni elnököt arról, hogy országa szerint Irán csupán békés célú atomprogramot folytat, ennek ellenkezőjére nincs bizonyíték. Így elutasította a katonai csapás lehetőségének még az emlegetését is.

Az Egyesült Államok ezzel szemben, bár Bush szerdán kiállt a diplomáciai megoldás keresése mellett, határozottan háborúra, megelőző csapásokra készül. Az agresszív fellépésben ráadásul immár Franciaország is a szövetségese, ami a jelenleginél sokkal szigorúbb nemzetközi szankciók bevezetését követeli Teheránnal szemben. A francia-amerikai tervet eddig az oroszok furták meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

"Ha Iránnak nukleáris fegyvere lesz, az az egész világra veszélyt jelent. Én nagyon komolyan veszem ezt a fenyegetést. Ha valaki érdekelt a III. világháború elkerülésében, annak rdekeltnek kell lennie abban is, hogy megakadályozzuk Iránt az atomfegyver megszerzésében" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Bush.

Bush nem kívánta kommentálni a Putyin és Ahmadinezsád találkozóján készült, baráti hangulatot árasztó képeket. Mint mondta, előbb meghallgatná Putyin "saját olvasatát" a történtekről", írja az International Herald Tribune.