Jolán
2 °C
4 °C

Bush: III. világháború lehet Irán fegyverkezéséből

2007.10.18. 10:33
A III. világháború lehetőségével rémisztgetve beszélt Irán atomprogramjáról George W. Bush. Az amerikai elnök nem kívánta kommentálni orosz kollégája barátkozását Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel, mint mondta, előbb meghallgatná Putyin "saját olvasatát" is a történtekről.

Irán a III. világháború kirobbantását kockáztatja atomprogramjával, jelentette ki George W. Bush szerdai sajtótájékoztatóján az International Herald Tribune beszámolója szerint. A Putyin orosz elnök teheráni látogatása kapcsán tartott sajtótájékoztatón az orosz-iráni barátság látványos prezentálása ellenére Bush kitartott azon véleménye mellett, hogy Oroszország is mindent megtesz az iráni fegyverkezés megakadályozásáért.

Pedig Putyin, a találkozóról készült felvételek alapján igen barátságos hangulatban, biztosította Mahmud Ahmadinezsád iráni elnököt arról, hogy országa szerint Irán csupán békés célú atomprogramot folytat, ennek ellenkezőjére nincs bizonyíték. Így elutasította a katonai csapás lehetőségének még az emlegetését is.

Az Egyesült Államok ezzel szemben, bár Bush szerdán kiállt a diplomáciai megoldás keresése mellett, határozottan háborúra, megelőző csapásokra készül. Az agresszív fellépésben ráadásul immár Franciaország is a szövetségese, ami a jelenleginél sokkal szigorúbb nemzetközi szankciók bevezetését követeli Teheránnal szemben. A francia-amerikai tervet eddig az oroszok furták meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

"Ha Iránnak nukleáris fegyvere lesz, az az egész világra veszélyt jelent. Én nagyon komolyan veszem ezt a fenyegetést. Ha valaki érdekelt a III. világháború elkerülésében, annak rdekeltnek kell lennie abban is, hogy megakadályozzuk Iránt az atomfegyver megszerzésében" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Bush.

Bush nem kívánta kommentálni a Putyin és Ahmadinezsád találkozóján készült, baráti hangulatot árasztó képeket. Mint mondta, előbb meghallgatná Putyin "saját olvasatát" a történtekről", írja az International Herald Tribune.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?