Gerzson
-3 °C
2 °C

Cionista szervezet bojkottálja az ENSZ rasszizmus elleni konferenciáját

2001.08.27. 10:48
A Cionista Világszervezet bejelentette, hogy nem vesz részt az ENSZ hét végén megrendezendő fajgyűlölet-ellenes konferenciáján Dél-Afrikában, mert a záródokumentum tervezete szerinte Izrael-ellenes állásfoglalásokat tartalmaz.
A Cionista Világszervezet (WZO) elnöke, Sallai Meridor kijelentette: az elfogadandó okmányok téves Izrael- és cionizmusellenes állításoktól hemzsegnek, és amíg ezeket nem távolítják el a szövegtervezetekből, addig fel sem merülhet szervezete részvétele, mert ezzel úgymond szalonképessé tennék "azt a lármás kórust, amely palesztin költeményeket zeng teheráni dallamokra".

Az arab országok szerint a cionista mozgalom rasszista

A világszervezet rasszizmus, faji diszkrimináció, idegengyűlölet és egyéb hasonló türelmetlen jelenségek elleni konferenciája augusztus 31-én Durbanben kezdődik. Mint a Reuters emlékeztet rá, az arab országok követelése szerint a konferencián meg kell állapítani: a cionizmus - a zsidóknak a bibliai hazába való visszatérését szorgalmazó mozgalom - egyenlő a fajüldözéssel, és Izrael fajgyűlölő hatalom, amely a palesztin területek megszállója.

Az Egyesült Államok is bojkottal fenyegetőzik

A WZO a világ cionista mozgalmainak legfőbb képviselője. A szervezet elnöke arra szólította fel Izrael vezetését, hogy hozzá hasonlóan bojkottálja az ENSZ-konferenciát. Az Egyesült Államok elnöke a múlt héten ismét jelezte: nem küld delegációt a rendezvényre, ha az előreláthatóan Izrael elszigetelésének a jegyében fog lezajlani. Colin Powell amerikai külügyminiszter pedig már most közölte: nem utazik el a konferenciára.