Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A karácsonyfa legyen karácsonyfa

2005.11.30. 11:20
Elege lett Dennis Hastert republikánus házelnöknek abból, hogy a politikai korrektség jegyében ünnepi fának hívják a washingtoni Capitolium elött álló feldíszített fenyőfát. A politikus visszatérne a hagyományokhoz, és karácsonyfát szeretne avatni december 8-án.

Karácsonyfának kéne nevezni az amerikai törvényhozás washingtoni épülete előtt felállított, tízezer égővel és ötezer dísszel feldíszített fenyőfát, jelentette ki a képviselőház republikánus elnöke, Dennis Hastert. A kilencvenes évek politikai korrektségének jegyében Capitoliumi Ünnepi Fára keresztelték a karácsonyfát, Hastert szerint azonban ideje lenne visszatérni a tradicionális névhez.

A karácsony a kilencvenes években vált sértő jelzővé, amikortól a vallási türelem jegyében a decemberi ünnepi szezonban karácsony mellett a hanukához és az afroamerikaiak karácsonyjellegű ajándékozós ünnepéhez, a Kwanzaa-hoz is gratulálni kell.

Hastert azonban megelégelte a korrektséget. "Azt ajánlom, hogy térjünk vissza a hagyományokhoz és a Fehér Házhoz, illetve az amerikaiak millióihoz hasonlóan karácsonyfával köszöntsük az ünnepet" - jelentette ki az AP-nek.

Bárhogy is nevezzék a fát, Hastert december 8-án fogja ünnepi keretek közt meggyújtani fényeit. A most még hivatalosan ünnepi fa néven nevezett húszméteres lucfenyőt Új-Mexikóból, a Santa Fe-i nemzeti parkerdőből hozták Washingtonba.