Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

A pápa beszólt a tudománynak

2007.12.02. 17:00
Vasárnapi szokásos Úrangyala imája előtt, a római Szent Péter téren egybegyűlt hívekhez szólva XVI. Benedek pápa a modern tudományról is beszélt.

A pápa prédikációjában elmondta, hogy a tudomány fejlődése dacára drámai módon beigazolódik, hogy "a világnak és az embereknek szükségük van Istenre, az igaz Istenre, máskülönben remény nélkül maradnak". XVI. Benedek elismerte, hogy a tudomány nagyban hozzájárul az emberiség jólétéhez, de nincs abban a helyzetben, hogy megváltsa az embereket. Kifogásolta, hogy a modern tudomány a hitet és a reményt egyre inkább magánüggyé teszi. Az egyházfő ezzel a pénteken közreadott új enciklikájához kapcsolódott, amelynek témája a keresztény reménység.

Szombaton, nem kormányzati szervezetek képviselőit fogadva XVI. Benedek bírálta a nemzetközi politikában egyre jobban terjedő "relativisztikus logikát", kiállva az etika elvei és a szolidaritás mellett. Kipellengérezte azt a gondolkodásmódot, amely az "államok közötti nézetazonosságot" teszi a nemzetközi normák egyetlen valódi alapjává. Szerinte ez az emberi jogok szelektív védelmezéséhez vezet.