Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem mérgezték meg Arafatot

2004.11.22. 13:59
Bár továbbra sem tisztázott Jasszer Arafat halálának oka, szinte bizonyos, hogy nem mérgezték meg a palesztinok vezérét. Az Arafatot kezelő kórház jelentését a palesztin ENSZ-nagykövet is megkapta, de egyelőre nem kívánta nyilvánosságra hozni. Izrael eközben engedményeket tett az új palesztin vezér megválasztása érdekében.
Nem találták nyomát semmilyen ismert méregnek Jasszer Arafat szervezetében, derült ki a másfél hete elhunyt palesztin vezér orvosi kezeléséről kiadott dokumentumokból. Arafat májzsugorban halt meg, és mivel egyáltalán nem fogyasztott alkoholt, a palesztin és az arab sajtóban többször is felmerült a mérgezés gyanúja.

Nem erősítette meg

A palesztin vezetés korábban többször is tagadta a mérgezést, ennek ellenére most nem foglalt határozottan állást. "Nincs pontos diagnózis", nyilatkozta a BBC-nek Naszer al-Kidva, a Palesztin hatóság ENSZ-nagykövete, aki nem kívánta megerősíteni, hogy Arafatot nem mérgezték meg.

Arafat november 11-én vesztette életét egy párizsi katonai kórházban. Előtte már egy hete kómában feküdt. A palesztin vezért eredetileg gyomorpanaszokkal szállították kórházba. Halálának pontos oka azóta sem tisztázott, az eddigi legpontosabb adatok szerint a vezér mája mondta fel a szolgálatot. A kóma során Arafat agyvérzést is szenvedett.

Már az utódlást szervezik

A halál okát feltáró orvosi jelentéseket a francia kórház csak a vezér családtagjainak kívánta átadni. A helyzetet az oldotta meg, hogy Kidva, Arafat unokaöccseként Arafat özvegyének tiltakozása ellenére is hozzáférhetett az iratokhoz.

A palesztin vezetés mindeközben már Arafat utódlásával foglalkozik. Hétfőn a távozó amerikai külügyminiszter, Colin Powell közbenjárására sikerült elérni, hogy Izrael a választások idejére garantálja a palesztinok mozgásszabadságát. Saron izraeli kormányfő abba is beleegyezett, hogy a legutóbbi elnökválasztáshoz hasonlóan a vitatott státusú Kelet-Jeruzsálem palesztin lakosai is részt vehessenek a választáson.