Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Tilos a YouTube az amerikai katonáknak

2007.05.14. 19:11
Nem oszthatják meg videóikat és nem barátkozhatnak a jövőben a Pentagon saját hálózatán az amerikai katonák. A tilalom oka, hogy a videómegosztok foglalják a sávszélességet, a felvételek pedig érzékeny információkhoz juttathatják az ellenséget.

A YouTube és a MySpace oldalait is letiltották az amerikai hadsereg internetes hálózatáról. A Pentagon szerint a közösségi oldalakra és a videómegosztóra feltett tartalmak értékes hírszerzési értesüléseket árulhatnak el az Egyesült Államok ellenségeinek.

A másik ok, amiért korlátozták a két szolgáltatás hozzáférését, hogy mindkét oldal jelentős sávszélességet foglalt, ezzel lassítva az amúgy a hadsereg belső kommunikációjára használt hálózatot.

Az amerikai hadsereg eddig is szűrte a saját hálózatán hozzáférhető tartalmakat, azt azonban eddig sem, és a jövőben sem korlátozza, korlátozhatja, hogy független hálózatokon milyen tartalmakat olvasnak és osztanak meg a katonáik.

Igaz, Irakban és Afganisztánban, a két fő hadszíntéren nehéz független internetszolgáltatót találni.

A Wired magazin katonai szakértője szerint a tilalom érthető, hiszen "ez [a terror elleni] információs háború is". Igaz, szerinte így nem csak a rossz, de a jó hírek közlésének lehetőségétől is megfosztják a katonákat.