Milosevics újraválasztható

2000.07.06. 11:57
A jugoszláv parlament csütörtökön 11 órakor ült össze megtárgyalni Slobodan Milosevic pártja ajánlotta alkotmánymódosítást. Milosevic a törvénymódosítással másodszor is Jugoszlávia elnöke szeretne lenni. Montenegró úgy értelmezi a hirtelen alkotmánymódosítást, hogy az függetlenségének kikiáltását vagy Szerbiába való beolvadását szeretné kikényszeríteni.
Milosevics újraválasztható
A jugoszláv szövetségi parlament csütörtökön megszavazta azt az alkotmánymódosítást, miszerint közvetlen választáson döntenek az elnök személyéről. A változtatást Szlobodan Milosevics államfő kezdeményezte, annak érdekében, hogy meghosszabbítsa lejáró elnöki mandátumát. Az előterjesztést kétharmados mindkét kamara megszavazta, annak ellenére, hogy előzetesen a javaslatok meghiúsulását jósolták. A szerb demokratikus ellenzék és a kisebbik tagköztársaság, Montenegró is éles kritikával illette a döntést. A montenegrói politikusok közül többen is úgy vélik, hogy a hirtelen alkotmánymódosítás csupán egy állomása "Montenegró kidobásának Jugoszláviából", és a kész tények elé állítva a köztárság kénytelen lesz függetlenségét kikiáltani.
A Tanjug jugoszláv hírügynökség értesülései szerint a hatalmon lévő pártok alkotmánymódosítási ajánlatai kerülnek majd terítékre: közvetlen választásokkal jelöljék ki a jugoszláv elnök személyét és a Köztársaságok Tanácsának képviselőit. A képviselőket telefonon hívták a rendkívüli ülésre, és az előkészítő anyagokat sem kapták meg idejében.

A VMSZ képviselői kifogásolják az eljárást

A jelenlegi alkotmány értelmében a szövetségi elnököt a parlament választja, de csak egy mandátumra. Milosevic már kétszer volt szerb elnök, a mostani, jugoszláviai elnöksége 2001 júliusában ér véget.

A Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Józsa László szövetségi képviselő az ülés összehívásának módját megengedhetetlennek minősítette, idejében eljuttatott előkészítő anyagok nélkül nehéz lesz lebonyolítani a tárgyalást - írta az Indexhez is eljuttatott hírlevelében. A VMSZ szerint alkotmányellenes az ilyen módon előkészített alkotmánymódosítás. A szövetség képviselői részt vesznek az ülésen és hangot adnak álláspontjuknak.

Milosevicnek nincs meg a módosításhoz szükséges kétharmados többsége

Milosevics
Szeret elnök lenni
A belgrádi tudósítók szerint Milosevic a parlament egyik kamarájában sem rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséggel, a máskülönben széthúzó ellenzéket csupán Milosevic megbuktatásának gondolata tartja össze. Meg nem erősített híresztelések szerint Milosevic kényelmes száműzetésben, mondjuk Kínában, szeretné tölteni hátralévő napjait, a szerb ellenzék szerint az elnök minden erejével hatalmon szeretne maradni.

A szövetségi parlament munkáját (is) bojkottáló Szerb Megújhodási Mozgalom egyik vezetője tömören fogalmazott: "Az alkotmánymódosítás nyomán előfordulhat, hogy Jugoszlávia elnökét a nép választja meg, csak éppen már Jugoszlávia nem lesz többé".

Montenegrót a lépés a függetlenségének kikiáltására kényszerítené?

Milosevic szövetségi partnere, Montenegró - ahol azonban egy Milosevic-ellenes kormány van hatalmon - úgy véli, az alkotmánymódosítás egy várva várt ajánlat az életfogytiglani elnökségre. Ha a változásokat megszavazzák, Belgrád Montenegró feletti hatalma megnőhet, erősebb integrálódásra vagy függetlenségének kikiáltására kényszerítvén a partnerországot.

A montenegrói politikusok közül többen is úgy vélik, hogy a hirtelen alkotmánymódosítás csupán egy állomása "Montenegró kidobásának Jugoszláviából", és a kész tények elé állítva a köztárság kénytelen lesz függetlenségét kikiáltani.  • Tippek
  • Lakáshitel