Auguszta
-7 °C
0 °C

A jugoszláv ellenzék mellett a házelnökök

2000.09.12. 18:19
Horvátország a parlamenti elnökök találkozójának megszervezésével is meg akarta erősíteni, hogy a regionális együttműködés fejlesztéséért száll síkra, mert ez is előfeltétel az egész délkelet-európai térség gyorsított európai uniós csatlakozásához - szögezte le kedden Zágrábban a horvát parlament elnöke. A kedden megnyílt kétnapos találkozón részt vesz Áder János, az Országgyűlés elnöke.

A horvát kezdeményezésre összehívott találkozón mintegy félszáz ország és nemzetközi szervezet küldöttségei vesznek részt, hogy megerősítsék a térség stabilitásának erősítése érdekében tavaly Szarajevóban aláírt nemzetközi egyezmény támogatását, fokozottabbá tegyék a térség törvényhozásai közötti tapasztalatcserét és együttműködést, általánossá tegyék az európai törvénykezési normákat, támogatásukról biztosítsák Délkelet-Európa maradéktalan csatlakozását Európához az egyes országok egyéni teljesítményei alapján.

Hazánkat Áder János képviselte
A nagyszabású nemzetközi találkozón Zlatko Tomcic horvát házelnök támogatást kért a Fiume(Rijeka)-Zágráb-Budapest-Pozsony(Bratislava)-Prága, valamint a Nyugat-Európával összeköttetést biztosító Ljubljana-Zágráb-Belgrád-Isztambul-Athén autópálya-építési tervek mielőbbi megvalósításához. Kiemelte, hogy hazája az elaknásított horvátországi területek aknamentesítéséhez is nemzetközi támogatást vár. Leszögezte, hogy Zágráb szerint mindaddig nem lehet teljes stabilitást biztosítani Délkelet-Európában, amíg Szlobodán Milosevics antidemokratikus rendszere van hatalmon Jugoszláviában. Csatlakozott ehhez az értékeléshez Bodo Hombach, a Délkelet-Európai Stabilitási Egyezmény főkoordinátora is, aki szerint egy demokratikus Jugoszlávia előtt szélesre tárulnának Európa kapui.

Adrian Severin, az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az integrációnak nem a függetlenség, hanem az elszigetelődés az alternatívája. Az elszigetelődés pedig destabilizálódást és a függetlenség korlátozódását eredményezi, amelynek jó példája a jelenlegi Jugoszlávia.

Lord Russel-Johnston, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke a stabilitási egyezmény pénzügyi és politikai támogatásának fontosságát emelte ki. Kifejtette, hogy nem szabad várni olyan programok megvalósításával, amelyekről már megállapodás született mindenekelőtt az infrastruktúra fejlesztésével, a környezet védelmével, az energiaellátással kapcsolatban. Kiemelte, hogy Jugoszláviában le kell váltani a Szlobodán Milosevics vezette rendszert. Elismeréssel szólt arról, hogy a jugoszláviai demokratikus ellenzékkel együttműködve aktív szerepet játszik a Milosevic-rendszer elleni küzdelemben a vajdasági magyarság és a szandzsáki nemzeti kisebbség.

Hazánkat Áder János képviselte

Az a szándék vezetett minket ide, hogy a legjobb tudásunkkal, tapasztalatainkkal és a rendelkezésünkre álló eszközökkel segítsük a délkelet-európai térség azon erőit, amelyek elkötelezettek a demokrácia, a stabilitás, a prosperitás és az euroatlanti integráció mellett - szögezte le kedden Zágrábban Áder János, az Országgyűlés elnöke.

A magyar parlamenti elnök kiemelte, hogy Európa egyesülési folyamatában egyetlen térségről, egyetlen országról, egyetlen nemzeti vagy kulturális közösségről, egyetlen jóakaratú emberről és a közös jövőt szolgáló egyetlen gondolatról sem mondhatnak le a megállapodásban részt vállaló országok. Hangsúlyozta, hogy Zágrábból üzenetet akarnak küldeni mindazoknak, akik nem értik a XX. századnak a XXI. századhoz küldött üzenetét, amely az erőszak helyett a béke, az elzárkózás helyett az együttműködés, a kirekesztés helyett a türelem és a szolidaritás demokratikus értékeit jelöli ki az európai jövő zálogaként.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!