Klaudia
-4 °C
2 °C

Zaklatják a Bolyai Egyetem visszaállításáért fellépő tudósokat

2006.02.23. 14:46
Fenyegették, zaklatták a romániai magyar felsőoktatásért fellépő tudósokat Erdélyben - ugyanazon a napon, amikor Nobel-díjas tudósok álltak ki ügyük mellett. A Bolyai Kezdeményező Bizottság polgári engedetlenségre szólít fel.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB), amely a magyar nyelvű kolozsvári Bolyai Egyetem visszaállításáért lép fel, közleményt juttatott el az Indexhez azután, hogy február huszadikán a The Times közölte féltucatnyi Nobel-díjas nyílt levelét. A nyílt levélben a világhírű tudósok - akikhez további hetven kollégájuk csatlakozott - a Bolyai visszaállítását követelték, a BKB kezdeményezésére.

A nyílt levél megjelenésének napján, február 20-án azonban a román többségi irányítású Babes-Bolyai Tudományegyetem legfelsőbb döntéshozó szerve, a Szenátus elutasította az érintett magyar oktatók 83 százalékának azon kérését, hogy magyar nyelvű karokat hozzanak létre az egyetemen. "Az Egyetem Chartaja és a romániai Tanügyi Törvény is megengedi a kisebbségi nyelveken szerveződő karok létrehozását, a magyar oktatók jogos kérésének elutasítása az egyetem vezetőségének rosszhiszeműségét bizonyítja" - az Indexhez eljuttatott BKB-közlemény szerint.

Nobel-díjasok tiltakozása
A tekintélyes londoni The Times február 20-án nyílt levelet közölt, amelyben a Royal Society korábbi elnöke, valamint a Nobel-díjas Kertész Imre és Elie Wiesel és további négy Nobel-díjas tudós, valamint számos Wolf-, Fields és Abel-díjas matematikus tiltakozott amiatt, hogy 15 éve is hiába léptek fel a romániai kisebbségek felsőoktatási intézményrendszerének kiépítéséért. Az aláírók - akikhez mintegy hetven tudóstársuk csatlakozott - emlékeztetnek arra, hogy még a Moldáviában élő gagauzok vagy a macedóniai albánok is rendelkeznek önálló egyetemi vagy főiskolai képzéssel, miközben a másfélmilliós romániai magyarság nem képes visszaállítani az állami finanszírozású Bolyai Egyetemet, amely a második világháború után működött, majd a Ceausescu-rendszer egyik legfőbb politikai eredményeként beolvasztották a közös, román irányítású Babes-Bolyai Egyetembe.

A döntés eredményét a szombaton kiadott hivatalos egyetemi közlöny már megelőlegezte a Bolyai Kezdeményező Bizottság szerint. "Követeljük hogy mindazok, akik az egyetemi demokrácia működésére kellett volna felügyeljenek, - az egyetem rektora es rektorhelyettesei, valamint az Akadémiai Tanács vezetői - haladéktalanul nyújtsák be lemondásukat" - áll a közleményben.

Fenyegették a magyarokat

A döntést a Bolyai Kezdeményező Bizottság az erdélyi magyarság megalázásának, véleménye teljes mellőzésének tartja. "Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyar szenátorok egy részét meg sem hívták az ülésre, az ottlévőket pedig durván megfenyegették a döntés meghozatala előtt" - folytatódik a kommüniké.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság úgy látja, hogy tizenöt évnyi eredménytelen tárgyalás után az erdélyi magyarság kifogyott a politikai eszközökből. A bizottság szükségesnek tartja a magyar oktatók közgyűlésének sürgős összehívását. Javasolják, hogy képviselőik bojkottálják az egyetem összes döntéshozó szervének munkáját, és ha ez sem elégséges, a magyar közösség folyamodjon a polgári engedetlenség eszközeihez.

Az RMDSZ-t is kérik

A BKB felkéri az RMDSZ-t, vagyis a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, hogy a jelenlegi, súlyos konfliktussal fenyegető helyzet kezelése érdekében vesse latba befolyását, és "hasson oda, hogy sürgős kormánydöntés szülessen a magyar természettudományi, humán tudományi és társadalomtudományi karok létesítéséről".

A közleményt hárman írták alá: Bodó Barna, a BKB elnöke, Hantz Péter, a bizottság alelnöke és szóvivője, illetve Kovács Lehel, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke.