Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Újabb öt zámolyi roma kapott menekültstátust

2001.03.17. 16:02
Pénteken egy újabb, öttagú zámolyi család - két felnőtt és három gyermek - kapta meg a menekültstátust az illetékes francia hivataltól. Eközben éles vita bontakozott ki a magyar kormány és a francia nagykövetség között arról, hogy a zámolyiak politikai menedékjogot kaptak-e Strasbourgban. Az SZDSZ szerint a franciák döntése figyelmeztetés a magyar kormányzat számára, ezért azt javasolják, hogy a parlament azonnal tűzze napirendjére az antidiszkriminációs törvénytervezetet.
Lakatos Melindát és élettársát, Góman Andrást a francia menekültügyi hivatal (OFPRA) párizsi székházában tájékoztatták arról, hogy folyamodványukat elfogadták, és jövő kedden átvehetik új okmányaikat. A Lakatos-Góman családdal együtt összesen most már 15 zámolyi roma részesült eddig pozitív elbírálásban a kint tartozkodó 46 közül. Krasznai József, a zámolyiak szóvívője arra számít, hogy a többi roma kérelmező is hasonló elbírálásban részesül; elutasító döntés eddig nem érkezett Strasbourgba.

Azokra nem vonatkozik a genfi konvenció, akik önként hazatérnek az országba?

A Lakatos Melinda és családja ügyében hozott francia menekültügyi hivatal döntése ellentmondásos, mivel a menekültekre vonatkozó genfi konvenció kimondja, hogy az egyezmény azokra nem vonatkozik, akik az eljárás idején önszántukból visszatérnek abba az országba, ahonnan félelemből elmenekültek. Mint az Index is megírta Lakatos Melinda gyermekeivel együtt nemrégiben Magyarországra jött, majd amikor megtudta, hogy szülei házát elárverezik, azaz nem lenne hol laknia, mégis úgy döntött, hogy visszautazik Strasbourgba.

Politikai menedékjogot kaptak a zámolyi romák

Mint ismeretes, amikor az első két család megkapta a menekültstátust március 7-én, Borókai Gábor kormányszóvívője úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány megalapozatlannak, méltánytalannak és igazságtalannak tartja a magát függetlennek mondó francia szervezet döntését a zámolyi romák ügyében. Ezt követően pedig Orbán Viktor miniszterelnök leszögezte: a zámolyi romák nem politikai menedékjogot kaptak, hanem egyéni elbírálás alapján, indoklás nélkül döntött a strasbourgi hivatal, amelynek határozatához a francia kormánynak nincs köze. Ehhez képest a Népszabadság mai száma teljes terjedelmében közli a budapesti francia nagykövetség március 8-ai közleményét, amely leszögezi: a romák politikai menedékjogot kaptak. "Franciaország ismeri a magyar hatóságok által kifejtett erőfeszítéseket az országban élő roma közösség helyzetének javítása érdekében. Az OFPRA-nak az a döntése, hogy a Zámolyból érkezett csoport bizonyos tagjainak politikai menedéket biztosít, ugyanakkor azt kívánja jelezni, hogy e téren kiegészítő intézkedésekre van szükség."

Az SZDSZ az antidiszkriminációs törvény elfogadását sürgeti

Fodor Gábor szabad demokrata képviselő pénteken kijelentette, rendkívül komoly figyelmeztetés Magyarország számára, hogy a zámolyi romák közül egyre többen kapnak menekültstátust Franciaországban. A politikus véleménye szerint hazánk csak a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa által kidolgozott antidiszkrinációs törvény mihamarabbi elfogadásával tehet határozott gesztust a magyarországi roma társadalom és az ország romapolitikáját kritikus szemmel figyelő európai intézmények felé. Fodor Gábor ezért levélben kérte az Országgyűlés emberi jogi bizottságát, hogy kezdeményezze az antidiszkriminációs törvény napirendre tűzését a parlamentben.