Hermina
15 °C
27 °C

Zapatero: 'Az iraki háború nagy hiba volt'

2004.03.21. 11:55
Hazahívja katonáit, ha az Egyesült Államok nem változtat iraki stratégiáján, mondta a spanyol kormányfő.
Spanyolország hazavezényli Irakból katonáit, ha nem változtatják meg gyökeresen az Irakkal kapcsolatos, jelenleg az Egyesült Államok által vezérelt stratégiát - jelentette ki a leendő spanyol kormányfő.

José Luis Rodríguez Zapatero az El País című spanyol napilapnak adott, az újság vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában úgy vélte, hogy "az iraki háború nagy hiba volt", és a megszállás maga a katasztrófa. Hangsúlyozta: vagy radikális, mélyreható változás lesz az Irakkal kapcsolatos stratégiában, azaz az ENSZ veszi kezébe az ügyeket, és módosítják a megszálló csapatok parancsnoki rendszerét, vagy pedig haza hívják az Irakban állomásozó mintegy 1300 spanyol katonát. Hozzátette: lehetségesnek ítéli, hogy az ENSZ vegye át az irányítást a spanyol erők mandátumának június 30-i lejárta előtt. Soha többet nem ismétlődhet meg

A szocialista párti politikus fontosnak nevezte, hogy széleskörű nemzetközi vita kezdődjön annak feltárására, miként lehet elkerülni mindörökre az olyan katonai beavatkozásokat, mint az Irak ellen egy évvel ezelőtt az Egyesült Államok vezetésével megindított háborút. "Úgy hiszem, hogy a spanyol katonák hazatérése nagy vitát nyit meg az iraki helyzetről, és mindarról, ami soha többé nem ismétlődhet meg" - mondta. Megerősítette ugyanakkor, hogy abszolút prioritást szán a terrorizmus elleni küzdelemnek, és ennek jegyében európai csúcstalálkozót tart szükségesnek a biztonság szavatolásának és a terrorizmus elleni küzdelem kérdéseinek áttekintése végett. Rámutatott, hogy jóval magasabb szintű együttműködésre van szükség a hírszerző szolgálatok között, és a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell a fanatizmust és az erőszakot tápláló válságokat. - Ez azt jelenti, hogy politikailag elkerülhetetlen megoldást keresni a palesztin-izraeli konfliktusra - mondta Zapatero, aki szerint "háborúkkal nem lehet megfutamítani, legyőzni a terrorizmust".