Piroska
-2 °C
5 °C

Zapatista lázadókat pénzelnek a futballsztárok

2004.10.19. 14:11
Kapcsolódó cikkek (1)
Másfélmillió forinttal támogatták a mexikói kormány ellen harcoló zapatista lázadókat az Internazionale sztárjai. Az indián őslakosok jogaiért harcoló fegyveres csoport tagjai még az ötletgazda csapatkapitány, Javier Zanetti négyes számú mezét is megkapták. A mexikói kormány nem kommentálta a sztárok gesztusát.
Nem ritka, hogy a futballsztárok jótékonykodjanak, de az ritkán fordul elő, hogy fegyveres lázadókat támogassanak anyagilag, írja a Guardian. A brit napilap értesülései szerint most ez is megtörtént, az Internazionale futballistái ötezer euró (1 232 000 forint) adományt küldtek a dél-mexikói Chiapas tartomány indián őslakosainak jogaiért fegyveres harcot folytató zapatista lázadóknak.

Dzsungelfoci

Javier Zanetti
Az ötletet Javier Zanetti, a csapat argentin kapitánya vetette fel. Javaslata alapján az öltözői kihágásokért, például a mobiltelefonálásért kiszabott büntetéseket ajánlották fel a zapatistáknak. "Hiszünk egy jobb, nem globalizált világban, amit gazdagítanak a kulturális különbségek és hagyományok. Támogatjuk a gyökereitek megőrzéséért és az ideáljaitokért folytatott küzdelmetek", írta a zapatistáknak a négyes számú mezét is felajánló futballsztár.

A pénz első részletét Zanetti leveléhez mellékelve küldte meg, a másik részletet Bruno Bartolozzi, a klub menedzsere személyesen adta át a dél-mexikói dzsungel néhány pontját ellenőrző harcosoknak. A zapatisták megköszönték a támogatást, cserébe meghívták a focicsapatot a dzsungelbe.

Igazából kosárrajongók

A lázadócsoport vezére, az újbaloldali körökben már-már új Che Guevaraként tisztelt subcomandante Marcos közleményben fejezte ki háláját a támogatásért. "Testvéreim az olasz futbalklubban, nagy sikert kívánok sportkampányotokhoz" írta a közleményhez csatolt fotón Zanetti mezében pózoló Marcos.

A Guardian értesülései szerint Marcos és zapatistái amúgy a focinál jobban szeretik a kosárlabdát.

A mexikói kormány a zapatistákkal kapcsolatot tartó minisztere nem kívánta kommentálni a futballsztárok felajánlását. A zapatista lázadást 1994-ben kezdte meg az amúgy nem bennszülött Marcos. 2000-ben időleges békemegállapodást kötöttek a mexikói kormánnyal, de mivel a parlament nem szavazta meg az őslakosok jogairól szóló törvénytervezetet, Marcos újrakezdte a harcokat. Az utóbbi időben kevés sikert arattak katonái, a kormányhadsereg pár erőd kivételével Chiapas egészét ellenőrzésük alá vonták.