Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Hét zarándokot lőttek le Irakban

2008.07.27. 18:13
Ismeretlen fegyveresek megöltek hét síita zarándokot vasárnap Bagdadtól délre - közölte az iraki rendőrség. A fiatalemberekből álló csoportra a merénylők lesből támadtak el-Madáin faluban A zarándokok a Bagdad északnyugati részén lévő Kadimíja városrészbe tartottak.

A városrészbe zarándokok tízezreit várják az elkövetkezendő napokban. Egy síita szent, Musza al-Kadim imám haláláról emlékeznek meg, akit a VIII. században mérgeztek meg, s sírja felett aranykupolás szentély emelkedik.

A támadás helyszíne valaha az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik iraki fellegvára volt.

Az iraki hatóságok a vallási ünnepre érkező zarándokáradatra tekintettel rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Kadimíjában és a városnegyed körül. A tömeget a légtérből is figyelni fogják, Kadimíjába pedig tilos lesz gépkocsival behajtani. A megemlékezés hulláma várhatóan kedden fog tetőzni.

A városrészben 2005-ben a mostanihoz hasonló zarándoklat idején több mint ezer ember vesztette életét. Híre kelt, hogy pokolgépes merénylet van készülőben. A tömegben emiatt pánik tört ki, és a szentélyhez vezető hídon az emberek halálra taposták egymást.