Piroska
-1 °C
5 °C

Pánik az ördög megkövezésén

2001.03.05. 15:41
Harmincöt muzulmán hívő vesztette életét a hagyományos mekkai zarándoklat, a háddzs harmadik napján, mert pánik tört ki az "ördög megkövezésének" szertartásához készülődő tömegben, és az emberek összetaposták egymást.
Harmincöt muzulmán hívő vesztette életét a hagyományos mekkai zarándoklat, a háddzs harmadik napján, mert pánik tört ki az "ördög megkövezésének" szertartásához készülődő tömegben, és az emberek összetaposták egymást.

A szaúdi hatóságok az áldozatok között 23 nőt és 12 férfit azonosítottak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tömeghisztéria nyomán pontosan hány zarándok szenvedett sérüléseket.

A szombaton kezdődött ötnapos vallási menet - amelyen közel kétmillió muzulmán hívő vesz részt - első állomása a Mekkától nem messze lévő Mína völgye volt. A hagyomány szerint Mohamed próféta, az iszlám vallás alapítója mekkai zarándoklata során egy éjszakát Mínában töltött.

A településen három kőoszlop áll, amely a gonoszt szimbolizálja. Alkonyatkor a zarándokoknak apró kavicsokkal dobálják meg az oszlopokat, miközben sűrűn ismételgetik: "Isten nevében, Isten hatalmas".

Zarándok-tragédiák
Az elmúlt években többször is előfordult, hogy különféle incidensek - egymás agyontaposása, tűzvész és erőszakba torkolló politikai tüntetések - zavarták meg a mekkai zarándoklatot.

Az AP jelentése szerint 1998-ban 180 embert tapostak agyon a háddzs utolsó napján, egy évvel korábban pedig Mínában több mint 340 hívő vesztette életét az alkalmi sátorvárosban pusztító tűz következtében.

Minden idők legtragikusabb mekkai zarándoklata azonban az 1990-es volt, amikor közel 1500 zarándokot tapostak agyon a hatalmas tömegben.

A hagyomány szerint ezen a helyen kísértette meg az ördög Ábrahám ősatyát, hogy tagadja meg Isten parancsát, és ne áldozza fel neki fiát, Izsákot. Ez a történet egyaránt jelen van az iszlám, a keresztény és a zsidó vallásban.

Az idei háddzs vasárnap érte el csúcspontját, amikor mintegy kétmillió muszlim imádkozott együtt a szaúd-arábiai szent Arafát-hegyen, azért, hogy hite szerint megszabaduljon bűneitől és olyan tisztává váljék, mint egy újszülött.

A muzulmán hívőknek, ha anyagi körülményeik ezt lehetővé teszik, életük során legalább egyszer el kell zarándokolniuk a szaúd-arábiai városba, a Kába-kőhöz, amely felé fordulva imádkozik minden muzulmán, akárhol is él a világon.