Valér
-2 °C
0 °C

Zarkávi földije az ammáni merénylő

2006.09.05. 06:24
A jordániai hatóságok azonosították azt a fegyveres támadót, aki egy brit turistát megölt, további öt külföldi turistát és egy rendőrt pedig megsebesített hétfőn Ammánban.

A támadót Nabíl Ahmad Dzsaurának hívják és Zarka városban él. Ugyanebből, az Ammántól északkeletre fekvő ipari városból származott Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki vezetője, akivel egy közös amerikai-iraki akcióban júniusban végeztek Bagdad közelében. Zarkávi októberben lett volna 40 éves, az ötgyermekes családapa Dzsaura pedig 37 éves, foglalkozására nézve kovács.

Dzsaura fényes nappal Ammán belvárosában, a római kori amfiteátrum közelében nyitott tüzet külföldi turistákra. A lövedékek egy brit látogató életét kioltották, másik kettőt pedig megsebesítettek. Megsérült egy holland, egy új-zélandi és egy ausztrál turista is, valamint a jordániai turisztikai rendőrség egy tagja.

Eid al-Fajez, a jordániai belügyminiszter közlése szerint Dzsaura magányosan hajtotta végre tettét, nem voltak segítői. "Ami ma reggel történt, az egy aljas bűncselekmény. Egy terrorista cselekedet, amelynek semmi köze sincs a jordániai vagy az arab kultúrához" - mondta a miniszter.

A 2005. november 9-én végrehajtott hármas öngyilkos merénylet óta először fordult elő, hogy a jordániai fővárosban külföldieket támadtak meg. Margaret Beckett brit külügyminiszter meglátogatta a brit sérülteket Ammánban, ahonnan előre be nem jelentett látogatásra Bagdadba utazott tovább.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!