Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Továbbra sem ismerik Zarkavi sorsát

2005.11.21. 17:53
Még mindig nem azonosították a szombati moszuli rajtaütés áldozatai között Abu Muszab az-Zarkavit, az al-Kaida iraki vezérét. A szombati tűzharc hevessége és három terrorista öngyilkossága arra utal, hogy magas rangú vezetőt védhettek.

Továbbra sem bizonyosodott be, hogy az amerikai katonák Moszulban Abu Muszab az-Zarkavival, az al-Kaida iraki vezetőjével végeztek. Az iraki kormányzati források kitartanak a terrorista haláláról szóló állításuk mellett. "Még folyik az áldozatok azonosítása, így annak meghatározása is, hogy Zarkavi az áldozatok között volt-e" - nyilatkozta az AP-nek egy, a neve elhallgatását kérő amerikai védelmi minisztériumi tisztviselő.

A moszuli akciót egy besúgó tippje után indították szombaton. A házban, ahol nyolc terrorista barikádozta el magát, a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az amerikaiak, három terrorista a harc közben inkább felrobbantotta magát, mint hogy fogságba essen.

A harcok hevessége a szemtanúk szerint Szaddám Huszein két fiának tavaly lelövését idézte. Udájt és Kuszájt szintént Moszulban zárták körül. Az AP-nek nyilatkozó szemtanúk szerint a harcok hevessége arra utal, hogy a terroristák egy magas rangú vezetőjüket, talán Zarkavit védték.

A tűzharc helyszínét az amerikaiak szombat óta szigorúan őrzik. Az AP moszuli forrásai szerint a terület fölött egész nap katonai helikopterek váltották egymást.

Zarkavit, aki az al-Kaida iraki vezetőjeként a lázadók fővezére is, lefejezős gyilkosságai után ismerte meg a világ. A terroristavezért az amerikaiak állításuk szerint 2005 februárjában csaknem elfogták. Az akció végén végül csak laptopját sikerült megszerezniük.

Zarkavi terrorcsoportja közleménye szerint a nyáron megsérült, pár napra gyógykezelésre el is szállították Irakból. Később visszatéréséről is beszámoltak. Sebesülése hírét független források nem erősítették meg, írja az AP.