Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Újabb túszt ölt meg Zarkávi bandája

2004.08.11. 09:14
Az al-Kaida szövetségesének tartott Abu Muszab az-Zarkávi csoportja újabb túszt végzett ki Irakban. A videófelvételen a túsz beismerte, hogy 'kémként' segített az amerikai erőknek. Zarkáviék eddig kilenc túszt öltek meg.
Egy iszlámista honlapon közzétett videófelvétel szerint iraki szélsőségesek lefejeztek egy férfit, akit amerikai erőknek dolgozó egyiptomi "kémként" említettek. A kedden nyilvánosságra hozott felvételen, amelyet állítólag az al-Kaida szövetségesének tartott Abu Muszab az-Zarkávi csoportja, az at-Tahuhíd val-Dzsihád készített, az egyiptomi férfi "bevallotta", hogy segített célpontokat kiválasztani amerikai egységeknek a lázadók elleni támadásaikhoz.

"Az amerikaiak kéme voltam Irakban...és nőket vittem a repülőtéren lévő amerikaiaknak, hogy azt tegyenek velük, amit csak akarnak" - mondta. "Beismerte", hogy az amerikai repülőgépek általa megjelölt célpontokra mértek csapást. Hozzátette még, hogy az Egyiptom északi részén fekvő Dakahlíjából származik.

Ezután álarcos fegyveresek a földre lökték, és egy késsel elmetszették a torkát. Levágott fejét később felmutatták a kamera előtt. A felvételen a lázongó Fallúdzsa elleni amerikai légitámadásokról készült képsorok is feltűntek.

Egyiptom bagdadi érdekképviseletének vezetője úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása Mutavalli elrablásáról. Az Irakban működő szélsőséges csoportok emberrablások sorozatával akarják rákényszeríteni az amerikai erőket és az átmeneti bagdadi kormányt támogató egyéneket, cégeket és katonai alakulatokat az arab országból való távozásra. A túszok egy része kiszabadul, de kilenc foglyot - köztük egy amerikait, egy dél-koreait és egy bolgárt - már biztosan kivégzett Zarkávi bandája.