Benedek
-4 °C
5 °C

Zarkavi szerint összeomlik az Egyesült Államok

2005.09.04. 15:11
Az al-Kaida terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkavi vezette iraki csoportja szerint az Egyesült Államok összeomlásának első lépése a Katrina hurrikán okozta kiszolgáltatottság. Ezalatt New Orleansban arra keresnek magyarázatot, miért késtek napokig a mentési akciók.

Az al-Kaida terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkavi vezette iraki csoportja örömét fejezte ki azok miatt a károk miatt, amelyeket a Katrina hurrikán okozott New Orleansban. A terrorhálózat feje ugyanis ebben látja az Egyesült Államok "összeomlásának kezdetét" - olvasható abban a közleményben, amelyet vasárnap a csoport által rendszeresen használt szélsőséges muzulmán internetes honlapon jelentettek meg. A közlemény hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni.

"Amerika koldul"

"Amerika tegnap még lecsapott, kiéheztetett és megölt bárkit, akit akart. Ma már olajat és élelmet koldul. Amerikára lesújtott az Isten. Ez összeomlásának kezdete. Halottainak száma ezrekben, anyagi veszteségei milliárd dollárokban mérhető. Az elnyomottak átka meghallgattatott. Ha a muzulmánoknak nincs erejük megvédeni vallásukat, akkor a Mindenható lesben áll, hogy megbüntesse az elnyomókat. A győzelem már a láthatáron van" - fogalmazta a terrorszervezet iraki csoportjának feje a közleményben.

New Orleansban ezalatt arra keresnek magyarázatot, az amerikai katonaság és a szövetségi kormány miért késlekedett a mentési akciókkal.

A katonák kártyáztak

A New Orleans-i rendőrség egyik vezetője elítélően nyilatkozott szombaton arról a tétlenségről, amelyet az államok vezetése tanúsított hurrikán okozta katasztrófát követő néhány napban. W.S. Riley, a Louisiana állambeli nagyváros helyettes rendőrparancsnoka egy szombati interjújában kijelentette, hogy a hurrikán elvonulását követő első három napban csak a rendőrök, tűzoltók és az önkéntesek segítették a katasztrófa sújtotta lakosságot.

"A nemzeti gárda katonái a forgószél után 48 órával érkeztek meg, és elmentek aludni. Hetvenkét órán át csak rendőrök, tűzoltók és néhány önkéntes segítették a lakosságot. Az emberek a szemünk láttára haltak meg, miközben a katonák kártyáztak" - mondta. Riley szerint mindenekelőtt a szövetségi kormánytól vártak volna segítséget, mégpedig 24 órán belül. Ehelyett "három napon át semmilyen segítség nem érkezett". Elismerte ugyanakkor, hogy amióta munkához látott a hadsereg, példás szervezettség tapasztalható a mentésben.

A rendőrök kétharmada kilépett

A Pentagon nemzeti gárdáért felelős hivatalának vezetője ugyancsak szombaton arról beszélt, hogy az okozott leginkább veszteséget, hogy a New Orleans-i rendőrök kétharmada elhagyta a rendőrséget a borzasztó körülmények miatt. "Sokan közülük maguk is elvesztették otthonukat. Sokan nem tudnak eljutni a körzetükbe. A szolgálatba lépők közül sokan azzal szembesültek, hogy túlerővel, veszélyes, az életüket fenyegető bűnözőkkel van dolguk, és arra a döntésre jutottak, hogy nem teszik kockára a saját életüket, amíg a helyzet nem alakul úgy, hogy ennek értelme legyen" - fejtette ki Steven Blum altábornagy.