Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elfogták Zarkávi terrorcsoportjának kulcsfiguráit

2004.12.25. 16:25
Lakossági bejelentésre fogták el a számos iraki terrorcselekményért felelős szervezet két vezetőjét.
Elfogták a jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezérnek a nyugat-iraki al-Anbár tartományban és annak székhelyén, Ramádiban működő sejtjének két vezetőjét - jelentette be szombaton az amerikai tengerészgyalogság.

Lakossági bejelentés

A két terroristát - Szaleh Arugajan Halilt, más néven Abu Obaidát, valamint Bászem Mohammad Hazimot, más néven Abu Hattábot - december 8-án, illetve 12-én kapták el a Ramádiban tartott nagyszabású rajtaütésben. A két férfi elfogását a lakosság segítette információkkal.

Az általuk vezetett csoport felelős ártatlan iraki civilek, rendőrök, biztonsági erők, üzleti és politikai vezetők megfélemlítéséért, megtámadásáért és meggyilkolásáért szerte Anbár tartományban - olvasható a tengerészgyalogság közleményében.

A közlemény szerint a két férfi által vezetett ramádi terroristasejt az elmúlt hónapokban az iraki nemzeti gárda 11 tagját rabolta el és ölte meg, gépkocsiba rejtett pokolgépekkel emberek tucatjainak életét oltotta ki és külföldi fegyvereseket csempészett Irakba az amerikaiak elleni harcra.

További fogások

A lakosságtól kapott információk alapján elfogták több más tagját is a csoportnak, amelyet a közlemény az eddig ismeretlen Harun terroristahálózatként azonosított. Őrizetbe vettek sok külföldi fegyverest is - tudatta az amerikai tengerészgyalogság szombaton Bagdadban.