Klaudia
-4 °C
2 °C

Zarkavi videofelvételeken bénázik

2006.05.05. 15:14
Kínos felvételek láttak napvilágot Abu Muszab az-Zarkavi iraki al-Kaida vezetőről, melyeken amerikai tornacipőben egy amerikai automata fegyverrel ügyetlenkedik. A vágatlan felvételt egy hónapja találták az amerikaiak, most Zarkavit lejárató kampányukban hasznosítják.

Eddig ismeretlen részleteket mutatott be az amerikai hadsereg a múlt hónapban nyilvánosságra került, Abu Muszab az-Zarkavi iraki al-Kaida vezetőt ábrázoló felvételből, jelentette az AP. A felvételek egy hosszabb videónak a részei, melyet a hadseregnek múlt hónapban sikerült megszereznie, és amelynek vágott verziója április 25-én megjelent egy iszlám internetes oldalon is.

Nem túl profi


A vágott Zarkavi-videó a képre kattintva megnézhető
Forrás: ogrish.com, Google Video

A felvételek Zarkavira nézve igencsak kínosak. Az egyik jelenetben a mosolygó al-Kaida vezér egy amerikai gyártmányú M-249-es automata gépfegyverből ad le egyenként lövéseket, majd arca elkomorul, amikor a puska beragadni látszik. Szemöldökét ráncolva, zavartan nézegeti a fegyvert, majd odahívja egyik társát.

Rick Lynch vezérőrnagy, az amerikai hadsereg szóvivője gúnyolódva így kommentálta a látottakat: „Ez egy automata fegyver, ő pedig egyenként lő vele. Valami baja lehetett a fegyverének, de nem jön rá, inkább odahívja egyik barátját, hogy oldja meg az eltömődést.” Az interneten megjelent vágott verzióban ezzel szemben már csak az látszik, ahogy Zarkavi magabiztosan lövöldözik.

Vizet prédikál...

Harcostársai szintén elég ügyetlennek tűnnek a videón. Egyikük ugyanis közvetlenül a lövések után a fegyver csöve után nyúl, azaz láthatóan nincs tudatában annak, hogy az még forró. A kamerát ekkor gyorsan a földre irányítják. „Ez mindenesetre elgondolkodtató a katonai képességeiket illetően” – mondta Lynch.

Egy következő videórészlet a minden nyugati dolgot kigúnyoló Zarkavit mutatja, amint egy fehér furgon felé tart, lábán pedig New Balance márkájú amerikai edzőcipőt visel.

A cél Zarkavi lejáratása

Az USA az új felvételeket Zarkavi tekintélyének aláásására akarja felhasználni. A hatóságok már korábban is próbálkoztak azzal, hogy hiteltelenné tegyék a terroristát, eddig kevés sikerrel. Tavaly decemberben például a Pentagon került kínos helyzetbe, amikor kiderült, hogy iraki lapokban fizetett propagandaanyagokat jelentetett meg, októberben pedig egy látszólag Ajman az-Zavahritól származó levélről – melyben arra sürgeti Zarkavit, hogy hadműveleteit terjessze ki a környező muzulmán országokra is – bizonyosodott be, hogy azt valójában az amerikaiak írták.