Szabolcs
20 °C
35 °C

Megduplázták bin Laden vérdíját

2004.03.19. 16:27
Pakisztáni illetékesek szerint bekerítették Ajman al-Zavahirit, Oszama bin Laden alvezérét. A pakisztáni hadsereg négyszáz terroristával áll heves tűzharcban, a vezérkar nem kívánta megerősíteni Zavahiri bekerítését. Az amerikai törvényhozás megduplázta bin Laden vérdíját.
Megduplázta az Oszama bin Laden fejére kitűzött vérdíjat az amerikai képviselőház. Az al-Kaida vezérének elfogását segítők akár ötven millió dollárt is kaphatnak.

Bin Laden elfogása "nyilván rettenetesen jó lenne", de nem jelentené az al-Kaida megszűnését - mondta az amerikai védelmi miniszter. "Aki így gondolja, az nem érti az al-Kaida működését" - tette hozzá

Örülne Zavahiri elfogásának

"Nagyon decentralizáltan működnek, hogy olyan típusú öldöklést vihessenek végbe, amilyennek Spanyolországban voltunk tanúi. Nincsenek túl sokan. Nincs szükségük Afganisztán támogatására, ezért egyenként kell felkutatni őket" - mondta Rumsfeld.

A védelmi miniszter szerint "óriási lenne", ha elfognák Ajman al-Zavahirt, az al-Kaida második számú vezetőjét.

A terroristavezért a pakisztáni illetékesek szerint bekerítették, rejtekhelye köré ostromgyűrűt vontak.

Heves harcok

A pakisztáni hadsereg heves tűzharcban áll az Afganisztánnal határos törzsi területeken 25 négyzetkilométeres területre visszaszorított négyszáz iszlamista fegyveressel. A hadsereg szóvivője nem kívánta megerősíteni, hogy al-Zavahiri is a terroristák között van.

Pakisztán félkatonai rendészeti erői négy napja indították meg a támadást kifüstölésükre, de kemény ellenállásba ütköztek. Pénteken ezért erősítéseket vetettek be, a határ túloldalán pedig Afganisztán is erősítéseket küldött a térségbe, hogy elzárják az utat az esetleg menekülő iszlámisták elől, nehogy szétszóródhassanak Afganisztánban.

Az afgán külügyminisztérium szóvivője sem tudta megerősíteni, hogy al-Zavahiri az ostromlott erődben lehet-e.