Ágnes
-5 °C
2 °C

Terrorral fenyeget az al-Kaida az évfordulón

2006.09.11. 10:23
Újabb terrortámadásokkal fenyegetőzött az al-Kaida második számú vezetője a 2001. szeptember 11-i terrortámadások ötödik évfordulójának előestéjén. Ajman az-Zavahiri szerint a nyugatiaknak főként Izraelért kell aggódniuk.

"Új eseményekkel terhesek a napok" - jelentette ki Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második embere a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előestéjén közzétett videójában. A fenyegető üzenetben Zavahiri fokozottabb ellenállásra szólította a világ muzulmánjait, írja a CNN.

"Vezetőitek eltitkolják a katasztrófa igazi mértékét" - jelentette ki Zvahiri a videóban, de azt nem részletezte, hogy az al-Kaida szerint valójában mekkora pusztítást is okoztak az öt évvel ezelőtti támadások. Az amerikai összesítések szerint a WTC és a Pentagon elleni támadásban csaknem háromezren vesztették életüket, hatezren megsebesültek.


Ajman az-Zavahiri

A CNN birtokába került felvétel nemrégiben készülhetett, erre utal, hogy szó esik rajta Izrael libanoni hadműveleteiről is. Zavahiri sürgeti a muzulmánokat, hogy "minden rendelkezésre álló eszközzel segítség libanoni és gázai muzulmán testvéreiket".

A nyugatiak és a zsidók ellen "a nemzetközi politika realitásai és a bálványkirályok muzulmánokat megalázó és elnyomó viselkedése miatt" minden támadás "jogos", idézte a CNN Zavahirit.

Zavahiri a szomáliai fővárost nemrég megszálló iszlámista milíciák támogatására szólította a muzulmánokat, egyben sürgette őket, hogy "minden adódó alkalmat" használjanak ki az amerikaiak elleni támadásokra. Zavahiri az iraki kurdokat is Amerika-ellenes lázadásra buzdította, bár a kurdok hosszú évek óta az amerikaiak leghűségesebb iraki szövetségesei, hiszen az amerikai repüléstilalmi zónáknak köszönhették viszonylagos függetlenségüket és teljes biztonságukat Szaddám Huszein diktatúrájában.

Zavahiri szerint a nyugati közvéleménynek nem kell aggódnia az "amúgy is elátkozott" iraki és afganisztáni haderőiért. Sokkal inkább a Perzsa (Arab)-öbölbéli jelenlét és Izrael sorsa miatt kéne aggódniuk, írja a CNN.

A CNN terrorizmus-szakértője, Peter Bergen szerint meglepő lett volna, ha az al-Kaida nem üzen az ötödik évfordulón. Bergen szerint az sem kizárt, hogy Zavahiri mellett Oszama bin Laden is megszólal még a nap folyamán. A terrorcsoport a múlt héten a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt készült felvételeket hozott nyilvánosságra, amik a gépeltérítők afganisztáni kiképzésén készültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!