Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terrorral fenyeget az al-Kaida az évfordulón

2006.09.11. 10:23
Újabb terrortámadásokkal fenyegetőzött az al-Kaida második számú vezetője a 2001. szeptember 11-i terrortámadások ötödik évfordulójának előestéjén. Ajman az-Zavahiri szerint a nyugatiaknak főként Izraelért kell aggódniuk.

"Új eseményekkel terhesek a napok" - jelentette ki Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második embere a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előestéjén közzétett videójában. A fenyegető üzenetben Zavahiri fokozottabb ellenállásra szólította a világ muzulmánjait, írja a CNN.

"Vezetőitek eltitkolják a katasztrófa igazi mértékét" - jelentette ki Zvahiri a videóban, de azt nem részletezte, hogy az al-Kaida szerint valójában mekkora pusztítást is okoztak az öt évvel ezelőtti támadások. Az amerikai összesítések szerint a WTC és a Pentagon elleni támadásban csaknem háromezren vesztették életüket, hatezren megsebesültek.


Ajman az-Zavahiri

A CNN birtokába került felvétel nemrégiben készülhetett, erre utal, hogy szó esik rajta Izrael libanoni hadműveleteiről is. Zavahiri sürgeti a muzulmánokat, hogy "minden rendelkezésre álló eszközzel segítség libanoni és gázai muzulmán testvéreiket".

A nyugatiak és a zsidók ellen "a nemzetközi politika realitásai és a bálványkirályok muzulmánokat megalázó és elnyomó viselkedése miatt" minden támadás "jogos", idézte a CNN Zavahirit.

Zavahiri a szomáliai fővárost nemrég megszálló iszlámista milíciák támogatására szólította a muzulmánokat, egyben sürgette őket, hogy "minden adódó alkalmat" használjanak ki az amerikaiak elleni támadásokra. Zavahiri az iraki kurdokat is Amerika-ellenes lázadásra buzdította, bár a kurdok hosszú évek óta az amerikaiak leghűségesebb iraki szövetségesei, hiszen az amerikai repüléstilalmi zónáknak köszönhették viszonylagos függetlenségüket és teljes biztonságukat Szaddám Huszein diktatúrájában.

Zavahiri szerint a nyugati közvéleménynek nem kell aggódnia az "amúgy is elátkozott" iraki és afganisztáni haderőiért. Sokkal inkább a Perzsa (Arab)-öbölbéli jelenlét és Izrael sorsa miatt kéne aggódniuk, írja a CNN.

A CNN terrorizmus-szakértője, Peter Bergen szerint meglepő lett volna, ha az al-Kaida nem üzen az ötödik évfordulón. Bergen szerint az sem kizárt, hogy Zavahiri mellett Oszama bin Laden is megszólal még a nap folyamán. A terrorcsoport a múlt héten a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt készült felvételeket hozott nyilvánosságra, amik a gépeltérítők afganisztáni kiképzésén készültek.