Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Felkészületlenség a védelemben, zavar a Pentagonban

2001.09.16. 13:20
A keddi New York-i és washingtoni terrortámadások jól rámutattak arra, hogy mennyire felkészületlen az Egyesült Államok a belülről jövő fenyegetéssel szemben - derül ki a Washington Post által idézett belső védelmi forrásokból. Egy, a Pentagon által készített elemzés a keddi eseményekről azt is illusztrálja, hogy a védelmi minisztérium biztonságáért felelős tisztviselők érthetetlenül rosszul végezték a munkájukat.
Teljes 12 perccel a becsapódás előtt figyelmeztette a Szövetségi Légiirányítás a légvédelmet, hogy egy eltérített utasszállító tart a Pentagon felé - áll egy most nyilvánosságra hozott védelmi minisztériumi jelentésben, ami a keddi washingtoni terrortámadás körülményeit elemzi. Ennek ellenére a Pentagon biztonságáért felelős tisztviselőknek senki nem szólt, és nem értesítették Donald Rumsfeld védelmi minisztert sem. Pedig ez már 23 perccel azután volt, hogy a második eltérített gép becsapódott a World Trade Centerbe.

Így fordulhatott elő, hogy kísérlet sem történt a Pentagonban dolgozó húszezer ember evakuálására vagy figyelmeztetésére, illetve a biztonsági ellenőrzések szigorítására. Miután a légiirányítás figyelmeztette a légvédelmet az eltérített gépre, két F-16-os vadász indult a Boeing 757-es nyomába, de nem a Pentagontól 24 kilométerre lévő Andrews légibázisról, hanem a 200 kilométerre fekvő Langley-ről.

Az öngyilkos merényletben 188 ember vesztette életét, beleértve a repülőgép fedélzetén tartózkodókat is.

A vadászgépek lelőtték volna a negyedik személyszállítót
Ha nem zuhant volna le előbb, a negyedik eltérített személyszállítót kísérő vadászgépek lelőtték volna a repülőt - írja a CBSNews védelmi forrásokra hivatkozva. Fehér házi tisztviselők szerint "tudható volt", hogy a gép a Fehér Ház felé tart, ezért ha kell, lelőtték volna. A meg nem nevezett források szerint az elv az volt, hogy "inkább megölünk százat, hogy ezreket megmentsünk". Erre azonban nem került sor, mert a személyszállító "magától" lezuhant Pennsylvaniában. A vadászok akkor még nem is voltak lőtávolságon belül. Egyelőre nem tisztázott, miért csapódott a földbe a járat, mert a gép fekete doboza megrongálódott, de annyit tudni, hogy az utasok harcba szálltak a terroristákkal.

Senki nem várt öngyilkos merénylőket

A keddi terrortámadások sokkoló hatékonysága és a védelmi minisztérium bénultsága jól illusztrálja, hogy az Egyesült Államok egyáltalán nem volt felkészülve az ilyen jellegű támadásokra. Az ország légvédelmi rendszerét hidegháborús körülményekre tervezték, az esetleges szovjet bombázók elfogására. Öngyilkos merénylők által vezetett utasszállító repülőgépek elfogására egyáltalán semmilyen taktika nem létezett. "Ilyesmire még csak soha nem is gondoltunk" - nyilatkozta a légierő egy magasrangú tisztje a Washington Post-nak.

Kavarodás a földön is

A légierő és a légiirányítás részéről senki nem értesítette a Pentagont, hogy egy eltérített repülő tart az irányukba, és a minisztérium épületében sem aggódott senki, holott többen az irodájukban lévő tévén nézték végig a World Trade Center elleni kettős támadást. A WTC elleni támadást követően csak egy fokkal szigorították meg a biztonsági ellenőrzéseket. Sőt: miután a gép becsapódott a Pentagonba, időbe telt, míg kiderült, hogy miről van szó. "Először mindenki azt hitte, bomba" - mondta egy minisztériumi szóvivő.

A Pentagont a közeli katonai repülőtér vadászgépein kívül semmi nem védi. Mivel az épület egy légifolyosó alatt fekszik, az itt dolgozók megszokták a repülőgépek zúgását. Kiürítési gyakorlatot csak félévente egyszer tartanak, de akkor is csak az épület egy-egy szárnyát evakuálják.