Mátyás
-6 °C
1 °C

Észak-Anglia ismét lángokban

2001.07.08. 20:58
Közel ezren randalíroztak szombat este az észak-angliai Bradford egyik negyedében. A faji zavargásokban ázsiaiak és szélsőjobboldali fiatalok csaptak össze. Több mint száz rendőr megsérült, 36 rendbontót pedig letartóztattak.
Csatatérré változtatták Bradford Manningham nevű negyedét szombat este az utcákon összecsapó ázsiai és szélsőjobboldali fiatalok. Az észak-angliai városban autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be a randalírozók, a harcok hevessége jóval nagyobb volt, mint a közelmúlt faji zavargásai során Oldhamben és Burnley-ben.

A közel ezer fiatal téglákat, üvegeket és Molotov-koktélokat dobált a rendőrökre. Az utóbbi évek legsúlyosabb szigetországi összecsapásaiban 120 rendőr sérült meg, 36 randalírozót - 13 ázsiait és 23 angolt - tartóztattak le.

A zavargások azután törtek ki, hogy csütörtökön a hatóságok bejelentették, szeptember végéig minden utcai felvonulást, demonstrációt betiltanak. Az indulatok amiatt lángoltak fel, hogy lábra kapott hír, a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt tagjai ennek ellenére megmozdulást terveznek. Szombatra emiatt náciellenes szervezetek ellentüntetést szerveztek, amelyen közel 500, főleg ázsiai fiatal vett részt.

A harcok kirobbantója egy fehér férfiakból álló csapat volt, akik állítólag egy kocsmából kijövet rasszista jelszavakat kiabáltak a tüntető tábor felé. A szemben álló felek előbb egymás ellen fordultak, majd közös erővel a beavatkozó rendőrökre támadtak. A Scotland Yard szóvivője visszautasította azokat a vádakat, miszerint a rendőrség túl későn avatkozott be, és hagyta, hogy elfajuljanak az indulatok.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft