Gerzson
-3 °C
3 °C

A tenisz és a rendőrverés szezonja

2001.07.09. 10:42
Egy ázsiai vendéglőt, egy kocsmát és egy benzinkutat támadtak meg arcukat eltakaró fiatalok vasárnap este Bradfordban. A támadások intenzitása elmaradt a szombati összecsapásétól, a rendőrség több gyanúsítottat őrizetbe vett.

Egy ázsiai vendéglőt, egy kocsmát és egy benzinkutat támadott meg vasárnap éjjel Bradfordban egy harmincfős, álarcot viselő csoport. A huszéves Tayub Amjad, a megtámadott Kebabeesh Vendéglő igazgatója a hírügynökségeknek elmondta: a fehér fiatalok kövekkel verték szét vendéglője kirakatát. A támadás időpontjában nem tartózkodott vendég az étteremben, a tízperces rombolás azonban több ezer font kárt okozott.

Szétzúzták az alkalmazottak autóit is

A vendéglő igazgatója szerint az éttermet megtámadó fiatalok a szombati összecsapásra válaszoltak. Tayub Amjad úgy vélekdett, hogy a támadók helyi lakosok voltak, miután ismerték a vendéglő alkalmazottainak autóit, és azokat is kövekkel zúzták szét. Ugyanez a csoport később egy benzinkutat dobált meg kővel.

A harmadik incidens egy kocsma elleni támadás volt. A BBC szemtanúi szerint két férfi kitörte a Bradford Arms nevezetű kocsma ablakait és két Molotov-koktélt dobtak be az ablakon. A rendőrség nyolc embert tartóztatott le a vasárnapi történések miatt, hármat közülük lázadás szításával vádolnak. Egyébként a rendőrség szerint a környék a szombati eseményekhez képest csendes volt, az utcákon azonban megerősítették a rendőri jelenlétet.

A rendőrség nem volt ura a helyzetnek

A The Times brit napilapnak nyilatkozó Greg Wilkinson rendőrparancsnok-helyettes elismerte, hogy szombaton voltak pillanatok, amikor a rendőrség nem volt ura a helyzetnek. A rendőrparancsok ismertette: 400 rendőrrel többet hívtak segítségül, ám mikor "egy 500 vagy 700 fős lázadó tömeggel szembesülsz, nem tudod egy csettintéssel megoldani a helyzetet". Szombaton közel ezer fiatal randalírozott Bradford utcáin, 120 rendőr megsebesült, 36 embert őrizetbe vettek.

'A tenisz és a rendőrverés szezonja'

A The Independent a sajátos brit humorral tálalja a történteket. A jegyzetíró emlékezteti olvasóit a két évtizeddel ezelőtti, hasonló londoni és bristoli összecsapásokra, amikor "az időjárás is döntő tényező volt. Meleg volt: a tenisz és rendőrdobálás szezonja". A szerző úgy véli, az "erőszakot nem lehet tolerálni, de hülyeség lenne az okaira nem odafigyelni".