A Katasztrófa napja

2000.05.16. 13:40
A palesztinok Izrael magalakulásának dátumát, a "Katasztrófa napjá"-t erőszakos utcai zavargásokkal ,,ünnepelték meg", négy palesztin meghalt, több mint 350-en megsebesültek. Az izraeli kormány mindaddig elhalasztott három település átadását a palesztinoknak, amíg az incidensek okait nem tárják fel, a felelősőket pedig nem büntetik meg.

Ötvenkét évvel ezelőtt az akkori nagyhatalmak döntése értelmében a zsidók saját országot érdemelnek, így megalakították Izrael államát. Az arab vallás domináns területére kialakított ország azóta konfliktusban áll szomszédaival, számos háború után számos félbeszakadt és újrakezdett béketárgyalás következett.

tuntetok
A palesztinok megemlékeznek
A palesztinok 1948. május 14-ét, Izrael megalakulásának napját a katasztrófa napjának tartják, idén négy halott és további 350 sebesültet generáltak az utcai tüntetések.

A béketárgyalások lassúsága miatt az utcán tüntetők csak rövid ideig voltak békések. A legsúlyosabb incidensekre a Jordán folyó nyugati partvidékén található Rámalláh városában került sor, ahol a palesztin rendőrség és az izraeli katonák lövöldözése több, mint két órát tartott. A palesztin rendőrök háztetőkről lőtték az utcákon tartózkodó izraeli katonákat, akik visszavágtak, és kettőt megöltek közülük.

Dzsenín városában az izraeli katonák a tüntető tömegbe lőttek, tíz palesztint sebesítettek meg. Necarimnál a palesztinok több száz autógumit felgyújtottak, az eget teljesen belepte a fekete füst. A megmozdulás résztvevői kövekkel dobálták meg a telepet védő izraeli katonákat, akik gumilövedékekkel és könnygázgránátokkal válaszoltak.

A Gázai övezetben és a Jordán folyó nyugati partján, beleértve Jeruzsálem arabok lakta keleti részét délelőtt - helyi idő szerint 10 órakor - az emberek két percig álltak némán vigyázzállásban, miközben a hangszórók a Palesztina Hangja palesztin rádió műsorát sugározták. Ez idő alatt leállt a közlekedés, a müezzinek a minaretek hangszóróin keresztül pedig azt kiáltozták, hogy Allah hatalmas. Erre az időre esett a terület kereskedelmi dolgozóinak sztrájkja is.

Egy gázai gyűlésen a palesztin kormány egyik tagja: Imad Faludzsi hírközlési miniszter egyenesen arra biztatta a tömeget, hogy szedjen túszokat az izraeliek közül, és így kényszerítse ki a palesztin foglyok szabadon engedését. Faludzsi korábban a Hamasz szélsőséges szervezet tagja volt.

barak
,,A területek visszaadását a felelősök megtalálásáig halasszuk el!"
Legutóbb, 1996-ban - három napon át - folytak ilyen heves összecsapások a palesztinok és az izraeli katonaság között, akkor nyolcvan ember vesztette életét.

A tragikus kimenetelű tüntetések egyik rögtöni és közvetlen hatása: az izraeli kormány és parlament által is megszavazott, három település (Abu Dis, Suwahra és al-Azariya) visszaadásáról szóló határozat gyakorlatba ültetését mindaddig elhalasztották, míg fény nem derül az erőszakos összecsapások okaira, nem találják meg a felelősőket. Pozítiv következmény viszont, hogy Dennis Ross, Amerika közel-keleti béketárgyalásokkal megbízott embere kijelentette: kedden a térségbe utazik, hogy holtpontjáról kilódítsa a béketárgyalásokat. Első tárgyalópartnere Yasszer Arafat palesztin vezető lesz.  • Tippek
  • Bankszámla