Judit
3 °C
7 °C

A Katasztrófa napja

2000.05.16. 13:40
A palesztinok Izrael magalakulásának dátumát, a "Katasztrófa napjá"-t erőszakos utcai zavargásokkal ,,ünnepelték meg", négy palesztin meghalt, több mint 350-en megsebesültek. Az izraeli kormány mindaddig elhalasztott három település átadását a palesztinoknak, amíg az incidensek okait nem tárják fel, a felelősőket pedig nem büntetik meg.

Ötvenkét évvel ezelőtt az akkori nagyhatalmak döntése értelmében a zsidók saját országot érdemelnek, így megalakították Izrael államát. Az arab vallás domináns területére kialakított ország azóta konfliktusban áll szomszédaival, számos háború után számos félbeszakadt és újrakezdett béketárgyalás következett.

tuntetok
A palesztinok megemlékeznek
A palesztinok 1948. május 14-ét, Izrael megalakulásának napját a katasztrófa napjának tartják, idén négy halott és további 350 sebesültet generáltak az utcai tüntetések.

A béketárgyalások lassúsága miatt az utcán tüntetők csak rövid ideig voltak békések. A legsúlyosabb incidensekre a Jordán folyó nyugati partvidékén található Rámalláh városában került sor, ahol a palesztin rendőrség és az izraeli katonák lövöldözése több, mint két órát tartott. A palesztin rendőrök háztetőkről lőtték az utcákon tartózkodó izraeli katonákat, akik visszavágtak, és kettőt megöltek közülük.

Dzsenín városában az izraeli katonák a tüntető tömegbe lőttek, tíz palesztint sebesítettek meg. Necarimnál a palesztinok több száz autógumit felgyújtottak, az eget teljesen belepte a fekete füst. A megmozdulás résztvevői kövekkel dobálták meg a telepet védő izraeli katonákat, akik gumilövedékekkel és könnygázgránátokkal válaszoltak.

A Gázai övezetben és a Jordán folyó nyugati partján, beleértve Jeruzsálem arabok lakta keleti részét délelőtt - helyi idő szerint 10 órakor - az emberek két percig álltak némán vigyázzállásban, miközben a hangszórók a Palesztina Hangja palesztin rádió műsorát sugározták. Ez idő alatt leállt a közlekedés, a müezzinek a minaretek hangszóróin keresztül pedig azt kiáltozták, hogy Allah hatalmas. Erre az időre esett a terület kereskedelmi dolgozóinak sztrájkja is.

Egy gázai gyűlésen a palesztin kormány egyik tagja: Imad Faludzsi hírközlési miniszter egyenesen arra biztatta a tömeget, hogy szedjen túszokat az izraeliek közül, és így kényszerítse ki a palesztin foglyok szabadon engedését. Faludzsi korábban a Hamasz szélsőséges szervezet tagja volt.

barak
,,A területek visszaadását a felelősök megtalálásáig halasszuk el!"
Legutóbb, 1996-ban - három napon át - folytak ilyen heves összecsapások a palesztinok és az izraeli katonaság között, akkor nyolcvan ember vesztette életét.

A tragikus kimenetelű tüntetések egyik rögtöni és közvetlen hatása: az izraeli kormány és parlament által is megszavazott, három település (Abu Dis, Suwahra és al-Azariya) visszaadásáról szóló határozat gyakorlatba ültetését mindaddig elhalasztották, míg fény nem derül az erőszakos összecsapások okaira, nem találják meg a felelősőket. Pozítiv következmény viszont, hogy Dennis Ross, Amerika közel-keleti béketárgyalásokkal megbízott embere kijelentette: kedden a térségbe utazik, hogy holtpontjáról kilódítsa a béketárgyalásokat. Első tárgyalópartnere Yasszer Arafat palesztin vezető lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?