Valér
-2 °C
0 °C

Az-Zavahri: Oszama bin Laden él és virul

2008.04.03. 06:43
Interneten feltett kérdésekre válaszolt újabb - idén már harmadik - videoüzenetében Ajman az-Zavahri. A helyettes beszámolt az al-Kaida terveiről és tevékenységéről, illetve a világ első számú terroristavezéréről.

Jó egészségben van Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére, állította a terrorista szervezet második embere egy szerdai internetes videoüzenetében. Ajman az-Zavahri a bin Laden egészségének megromlásáról szóló híreket cáfolta ezzel.

Az angol felirattal ellátott, másfél órás felvétel több, az al-Kaidával kapcsolatban álló szélsőséges iszlamista honlapon is megjelent. Az év eleje óta harmadszor tett közzé üzenetet a világhálón az al-Kaida második számú vezetője, ezúttal interneten feltett kérdésekre válaszolt.

Zavahfir egy korábbi videoüzenetben

Zavahri kifejtette többek között azt is: az al-Kaida "az iszlám és a muzulmánok ellenségének" tekinti az ENSZ-et, mert "ők azok, akik megteremtették Izrael állam létrehozásának és muzulmán területek kisajátításának a jogi alapját". Ezt egy algériai diák kérdésére felelte, aki azt tudakolta, hogy miért választotta célpontjaként az al-Kaida észak-afrikai szervezete a helyi ENSZ-irodát. (Tavaly decemberben negyvenegy halálos áldozatot követelt az algíri ENSZ-képviselet elleni merénylet, az áldozatok közül 11 volt a világszervezet alkalmazottja.)

Bírálta az ENSZ-t azért is, mert - ahogy fogalmazott - Csecsenföldet "az orosz keresztesektől" elszakíthatatlannak, Melilla észak-afrikai spanyol enklávét "a spanyol keresztesektől" elszakíthatatlannak tekinti.

Az al-Kaida 2007 szeptemberében adott ki legutóbb Bin Ladenes videóüzenetet

Egy kérdésre, hogy miért gyilkolnak ártatlanokat, azt felelte: nem voltak ártatlanok, akik meghaltak, mert "a hitetlen keresztesek és az őket védő hadsereg tagjai voltak". "Ha ártatlanok is meghaltak - folytatta - , az vagy akaratlan hiba volt, vagy azért történt, mert szükséges volt".

Arról, hogy mi történik, ha az amerikai csapatok kivonulnak Irakból, azt mondta: arra számít, hogy a "dzsihád kiterjed és előrenyomul Jeruzsálem felé". Zavahri megfenyegette hazája, Egyiptom kormányát is, amelyet "korruptnak, romlottnak" nevezett.

A feltételezések szerint bin Laden és Zavahri Pakisztánban vagy Afganisztánban bujkál. Ő maga legutóbb 2007. szeptember 7-én szerepelt személyesen egy al-Kaida által közzétett videoüzenetben, a terrorvezért mutató felvétel meghatározhatatlan helyen és időben készült. Azóta több hangüzenetet is közzétettek bin Laden nevében, amiken állítólag az ő hangja hallható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!