Ágnes
-1 °C
2 °C

EU-szankciók Üzbegisztánnal szemben

2005.11.14. 19:05
Túl erőszakosan verte le a májusi lázadást az üzbég hatalom, ráadásul még a becslések szerint félezer halottat követelő katonai akció kivizsgálását is akadályozza az EU szerint. Az Unió fegyverszállítási embargót rendelt el és további lépéseket fontolgat. Üzbegisztán eközben Oroszországgal szövetkezik.

Fegyverszállítási embargót és célzott vízumtilalmat jelentett be hétfőn Brüsszelben az Európai Unió Üzbegisztán ellen. Az EU szerint az üzbég hatóságok túlzott erőszakkal reagáltak a májusi andizsáni zavargásokra. Egyes források szerint félezer kormányellenes tüntető vesztette életét a karhatalom sortűzében. Az EU nemzetközi vizsgálatot követelt, ezt azonban az üzbég kormány elutasította.

A beutazási tilalom egyelőre azon tizenkét személyre vonatkozik, akiket felelősnek tartanak a túlzott erőhasználatért és a vizsgálat elutasításáért, köztük a belügy és a védelmi miniszterre, a területi kormányzóra, a hadsereg több magas rangú tisztjére és tábornokára, illetve a titkosszolgálat vezetőjére.

Az embargó a fegyverek és a katonai felszerelések mellett a kettős - civil és katonai - rendeltetésű termékekre is kiterjed.

Újragondolják

Mindkét büntetőintézkedés ideiglenes, egyelőre egy évig marad érvényben, utána az EU újra megvizsgálja a helyzetet a volt szovjet köztársaságban. A további lépéseket az ügyben most zajló perek lebonyolításától, a hatóságok verzióját kétségbe vonók sorsától, a független vizsgálatban való üzbég részvételi hajlandóságtól, az ilyen jellegű vizsgálatok kimenetelétől, illetve azoktól az üzbég lépésektől teszik függővé, amelyek a hatóságok emberi és szabadságjogok iránti elkötelezettségét támasztják alá.

A májusi zavargások ügyében hétfőn születtek meg az első jogerős ítéletek, a legfelsőbb bíróság 14-20 év börtönre ítélte a lázongás tizenöt résztvevőjét.

Putyin barátkozik

Miközben az EU éppen szankciókkal fenyegeti Üzbegisztánt, Oroszország szövetséget kötött az afganisztáni háború idején még az Egyesült Államokhoz húzó, a májusi andizsáni lázadás óta az amerikai katonai bázisok bezárását követelő országgal.

A szövetségi szerződés értelmében ha az egyik államot agresszió éri bármely más állam vagy államcsoport részéről, az mindkét állam elleni agressziónak tekintendő, melyre közös erővel válaszolnak. "A szerződés aláírásával Üzbegisztán demonstrálta, hogy kivel esnek egybe az érdekei" - mondta Karimov, majd Putyinnal együtt a leghívebb szövetségesként méltatták egymás országát.