Ágnes
-1 °C
2 °C

Kitoloncolhatják a trükköző magyarokat Új-Zélandról

2003.11.17. 10:44
Ki akarnak toloncolni egy magyar házaspárt Új-Zélandról, és valószínűleg még borsos kórházi számlájukat is ki kell fizetniük, miután vízumuk lejárta után tovább maradtak az országban, hogy az asszony ott szülje meg gyermekét.
Az új-zélandi kormány két hónapja új jogszabályt fogadott el arról, hogy a külföldi nőknek nem fizetik a szüléssel járó egészségügyi költségeket, ugyanis rájöttek, hogy Új-Zélandon tavaly és idén összesen 1600 ilyen szülés volt. Ennek oka alighanem az, hogy aki ott születik, annak automatikusan jár az állampolgárság és a térítésmentes egészségbiztosítás.

A magyarok esete azért került a helyi lapok címoldalára, mert őket az elsők között érinti az új szabályozás, noha nagyon sok külföldi vár gyermeke érkezésére Új-Zélandon. Az illető magyar pár, amelynek nevét nem említi a Hawkes Bay Today című helyi lap, a Chatham szigeteken élt, s így egészségügyi ellátásuk az ottani önkormányzatra tartozna. Ám mivel e szigetcsoporton nincsen kórház, az egyetlen bábaasszony pedig szabadságon van, a napokon belül szülő asszony férjével átmenetileg az ország legnagyobb szigetére költözött.

A szigetek lakossága ellenzi a kitoloncolást, mert szorgalmas embereknek tartja a két magyart, s úgy ítélik meg, hogy a szigeteken szükség van ilyen emberekre. Jól megismerhették őket: tavaly szeptemberben érkeztek és vízumuk már júniusban lejárt. A férfi egy halászhajón, míg az asszony egy halgyárban dolgozott, s Waitangiban, a szigetek egyetlen rendőre előtt nemrég fogadtak örök hűséget egymásnak.

Egy problémamentes szülés költsége mintegy 1900 új-zélandi dollár (260 ezer forint), ha a kismama 12 órán belül elhagyja a kórházat, s császármetszés pedig 1200 dollárba kerül.

A Newstalk információi szerint egyébként a magyar házaspár akkor keltette fel a bevándorlásiak figyelmét, amikor a rendőrség azzal gyanúsította őket, hogy elloptak egy hőmérőt egy szupermarketből. A házaspárnak a híradás szerint hétfőn kell az ügyben megjelennie a bíróságon.

Vízum, tartózkodás, munkavállalás, letelepedés Új-Zélandon
Három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén magyar állampolgároknak nem szükséges vízum. Ennél hosszabb tartózkodáshoz turistavízum kell, amelynek díja 8550 forint. Engedély ott tartózkodásra: csak Új-Zélandon lehet megszerezni. Állampolgárság három év ott tartózkodás után igényelhető. Bevándorlási kvóta: évi 58 ezer ember (+/- 2 ezer).

A tartózkodási/letelepedési engedélyeket pontrendszer alapján értékelik, de öt alapkövetelménynek meg kell felelni:
1. olyan végzettség, amely megfelel valamilyen új-zélandi képzettségnek, azaz legalább három év teljes idejű tanulást igényelt.
2. 20 éves kor felett legalább kétéves munkatapasztalat
3. jó angol nyelvtudás. Ha nem anyanyelve, akkor egy nemzetközi angol nyelvvizsga (IELTS) kell abszolválása. Tizenhét évnél idősebb hozzátartozóknak elég az ESOL (nem angol anyanyelvűek nyelvvizsgája) követelményeinek teljesítése.
4. 55 évnél fiatalabb életkor
5. Büntetlen előélet, megfelelő általános egészségügyi állapot.
Pluszpontok szerezhetők: házastárs megfelelő végzettsége, új-zélandi végzettség, új-zélandi munkatapasztalat, letelepedési alap támogatás, felkínált állás, családi kezesség esetén.

Munkavállalási engedély általában csak akkor kapható:
1. ha az állást ajánló bizonyítja, hogy az állás valódi, és képes kifizetni a munkabért. Nincs megfelelő képzettségű vagy tapasztalattal rendelkező személy, vagy olyan, aki betanítható lenne az adott feladat elvégzésére. A munkavállaló bizonyítja, hogy alkalmas a feladatra. A munkavállalási engedély maximum három évre adható.
Üzleti vízumok: több kategória létezik, pontrendszer alapján értékelik a jelentkezőket. Főbb szempontok: saját tőke nagysága, tapasztalat, életkor.