Ágnes
-1 °C
2 °C

Zentai fia szerint van bizonyíték apja ártatlanságára

2005.07.25. 07:21
Egy 11 évvel ezelőtt magnetofon-felvétel tisztázza apját a gyilkosság vádja alól – állítja Charles Zentai fia, Ernie Steiner. A felvétel szerint Zentai már nem volt Magyarországon, mikor a gyilkosság történt.
A háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai fia hétfőn Perthben nyilvánosságra hozott egy 11 évvel ezelőtt készült magnetofon-felvételt, amely szerinte tisztázza apját egy budapesti zsidó fiatalember meggyilkolásában való részvétele alól.

Ernie Steiner az ABC ausztrál rádiónak nyilatkozva kijelentette: apja nem lehet bűnös, mert az események, amikkel vádolják, azután történtek, hogy elhagyta Magyarországot. Bizonyítékul erre egy 1994-es felvételt mutatott be, amelyet apja és azóta elhunyt anyja készítettek, családi emléknek.

A felvételen Zentai azt állítja: többek között azért hagyták el Budapestet 1944. november 7-én a magyar hadsereg egységeivel együtt, mert a szovjet katonák zaklatták és megerőszakolták a magyar nőket.

Zentai nyomára a náci háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal Központ 2004-ben bukkant. Azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án egy budapesti katonai barakkban megkínozták, majd agyonverték 18 éves Balázs Pétert, mert a fiatalember nem viselte a zsidókat megkülönböztető sárga csillagot. A magyar kormány az év elején kérte Zentai kiadatását az ausztrál hatóságoktól.

A 83 éves Charles Zentai 1950-ben érkezett Ausztráliába feleségével és két fiával, öt évvel később kapta meg az ausztrál állampolgárságot. Jelenleg Perth egyik külvárosában él.