Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem úszta meg a kiadatást Zentai Károly

2006.09.12. 10:10
Az Ausztráliában élő magyar származású nyugdíjas, Zentai Károly, akit egy zsidó fiatalember meggyilkolásával vádolnak, nem úszta meg a kiadatási eljárást, bár megkérdőjelezte a perthi bíróság jogosultságát az eljárás lefolytatására. A szövetségi bíróság azt elutasította, így szeptember 22-én folytatódik a tárgyalás.

A Nemzetközösségi Főügyészség vezetője (Commonwealth Director of Public Prosecutions – DPP) folytathatja az Ausztráliában élő Charles Zentai, azaz Zentai Károly ügyében megkezdett kiadatási eljárást, írja az ABC News. A 84 éves magyar származású férfit Magyarországon, a második világháború alatt elkövetett háborús bűnökkel vádolják.

A DPP kezdeményezte a kiadatási eljárást Zentaival szemben a perthi bíróságon még februárban, az idős férfi azonban kétségbe vonta, hogy a testület jogosult az eljárás lefolytatására, így a február 13-ra kitűzött tárgyalást elhalasztották. A szövetségi bíróság kedden elutasította Zentai beadványát, így az eljárás szeptember 22-én folytatódik a perthi bíróságon.

A gyanú szerint az akkor a magyar hadseregben szolgáló Zentai 1944 novemberében meggyilkolt egy zsidó fiatalembert, Balázs Pétert. A gyilkosság után a holttestet a Dunába dobták. A magyar hatóságok már 2004 decemberében kérték Zentai kiadatását, majd tavaly márciusban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A gyilkossághoz kapcsolódó dokumentumokat Balázs Péter bátyja eljuttatta a náciüldöző Simon Wiesenthal Központhoz is, az ügyről édesapjuk gyűjtött össze számos írásos anyagot. Zentai nyomára az Utolsó Esély műveletben bukkantak rá a Simon Wiesenthal Központ nácivadászai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!