Vilhelmina
10 °C
21 °C

Kivégezné Zimbabwe a feltartóztatott gép utasait

2004.03.10. 15:25
Bár még mindig nem tudni, mi a valós szerepük és hova tartottak, Zimbabwe már a vasárnap feltartóztatott repülő hatvannégy utasának kivégzésével fenyegetőzik. Az amerikaiakkal és a britekkel rossz viszonyban lévő kormány szerint az utasok amerikai-brit szolgálatban álló zsoldosok, a szállítócég fegyveres biztonsági őrökről beszél.
Kivégezhetik a vasárnap feltartóztatott hatvannégy feltételezett zsoldost a zimbabwei hatóságok - jelentette a BBC. Egy hamis utaslistával és árunyilatkozattal repülő, fegyvereket is szállító gépen lefogott férfiak "a törvényeink szerint kiszabható legsúlyosabb büntetésre számíthatnak" - jelentette be Stan Mudenge külügyminiszter.

A feltételezett zsoldosok Namibiából, Dél-Afrikából és Angolából érkeztek. Továbbra sem tisztázott valós szerepük és végső uticéljuk - írja a BBC.

Fegyveres biztonsági őrök

A zimbabwei belügyminiszter hétfői jelentése szerint egy amerikai tulajdonú gépen zsoldosokat és fegyvert csempésztek. Időközben kiderült, hogy a gép már a Nagy-Britanniában székelő Logo Logistics Ltd.-jé, a cég egy hete vásárolta meg eredeti tulajdonosától.

A Logo állítása szerint az utasok a Kongói Demokratikus Köztársaságba tartottak, és az ország bányáiban dolgoztak volna fegyveres biztonsági őrként.

Egyenlítői Guinea is bejelentkezett

A zimbabwei kormány a Mugabe elnökkel szemben ellenséges Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát vádolja, állításuk szerint a "zsoldosok" egy volt brit különleges alakulatossal, az amerikai kormánnyal és egy dél-afrikai zsoldoscsoportal is kapcsolatban álltak - írja a BBC.

Más jelentések szerint a fegyveresek Egyenlítői Guineába tartottak, ahol egy pucskisérletről szóló beszámoló után ingataggá vált a helyzet. Az ország tájékoztatási minisztere szerint Guineában is letartóztattak tizenöt zsoldost.