Gerzson
-3 °C
2 °C

Ellenzéki sikerek a zimbabwei választásokon

2005.04.01. 11:02
Hiába töltötték fel halottakkal a választói névjegyzéket a kormány emberei, az első részeredmények alapján az ellenzék vezet Zimbabwéban. A sikereket tompítja, hogy az ellenzék legfőbb bázisairól érkeztek még csak eredmények.

Meglepetésre az ellenzék vezet Zimbabwéban a parlamenti választásokon az első részeredmények szerint. Az első tíz parlamenti mandátumból kilencet a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) ellenzéki párt jelöltjei szereztek meg, a diktatórikus módszerekkel elnöklő Robert Mugabe pártja, a Zanu PF csak egy képviselői helyet szerzett, jelentette a BBC.

A külföldi ellemzők szerint ennek ellenére sem kérdéses a Zanu győzelme, hiszen a választásokat elcsalták. A megfigyelők szerint a választói névjegyzékben ezrével szerepelnek már elhunyt személyek.

Az ellenzéki sikereket Bulayawo, Mutare és Masvingo térségéből, az MDC fellegváraiból jelentették. A választásokon százhúsz parlamenti helyről döntenek, további harminc képviselőt személyesen Mugabe elnök nevez ki.

A nemzetközi megfigyelők - akiket Mugabe kitiltott az országból - szerint a választások tisztátlan körülmények között zajlanak, így eredményeik is elfogadhatatlanok. A tisztátlanságok mellett a rendkívül alacsony részvételi arány is kétségbe vonja a megválasztandó parlament legitimitását. Lovemore Sekeramai, a választási bizottság vezetője szerint országosan harminc-negyven százalék volt a részvételi arány.

A nyolcvanegyéves Mugabe, aki annak ellenére aktív szerepet játszott a Zanu kampányában, hogy a hírek szerint 2008-ban már nem indul újra az elnökségért, biztos pártja győzelmében. "Győzelmet aratunk. Hogy mekkorát, hát azt majd meglátjuk", nyilatkozta.

A csalási vádak ellenére az ellenzék vezére Morgan Tsvangirai is magabiztos volt. "Az emberek ma végre elmondhatják véleményüket, ez pedig az MDC győzelmét hozhatja magával", mondta. A választási kampány véghajrájában Mugabe egyszerűen hazaárulónak nevezte Tsvangirait, aki szerinte Tony Blair brit kormányfő szolgája.

Tsvangirai élesen bírálta Mugabe földreformját. A fehér nagybirtokosok földjeinek kisajátítása, felparcellázása és szétosztása tönkre tette az ország virágzó mezőgazdaságát. Bár Zimbabwéban vannak a legjobb afrikai termőterületek, az országban élelmiszerhiány alakult ki. Mugabe szerint ennek oka nem a mezőgazdasági reform, hanem a nyugati szankciók.