Aliz
6 °C
14 °C

Diktatúra Zimbabwéban?

2002.01.11. 16:27
Széles körű és éles bírálat érte a zimbabwei vezetést, miután a parlament elfogadott/kidolgozott három olyan törvényt, amely a márciusi választások előtt kitiltaná az országból külföldi újságírókat, korlátozná a sajtószabadságot, a személyek szabadságát, növelné a rendőrség hatalmát. Válaszlépésként Új-Zéland kormánya megvonná Zimbabwetől Commonwealth-beli tagságát, az EU pedig gazdasági megszorításokat léptetne életbe.

Széles körben bírálják a a zimbabwei elnököt, Robert Mugabet és kormányát, miután az elnök pártja, a Zanu-Pf vezette parlament három olyan törvényt fogadott el vagy dolgozott ki, mely a kormány hatalmát növeli és megbénítja a helyi ellenzéket. Új-Zéland arra kérte a Brit Nemzetközösséget (a volt gyarmatokat tömörítő szervezet), fagyassza be Zimbabwe tagságát, az Európai Unió pedig gazdasági szankciókkal fenyegetőzik. Új-Zéland kérelmét Nagy-Britannia is támogatja.

Külföldi nem lehet újságíró

A három, nemzetközi ellenkezést kiváltó törvény egy sor új szigorítást vezet be, mely elemzők szerint a dél-afrikai apartheidhez hasonló rendszert alakíthat ki Zimbabwéban. (Ami azért furcsa lenne, minthogy Mugabe elnök fekete.) Így az "Információ szabadsága és a magánélethez való jog" elnevezésű törvény szerint az újságírók csupán évente megújítandó engedély fejében dolgozhatnak, a külföldön végzett munkát pedig külön engedélyhez kötik. Külföldiek nem dolgozhatnak Zimbabwéban, az információk kiszivárogtatását pedig pénzbírsággal vagy börtönnel büntetik.

A "Közbiztonság és közrend" elnevezésű törvény többlethatalmat biztosít a rendőrségnek, az "elnök autoritását" pedig nem lehet megkérdőjelezni. A választási törvényt kiegészítő rendelkezések többek között kitiltják az országból a külföldi megfigyelőket.

Demokrácia szegélyezte diktatúra

Egy zimbabwei delegáció pénteken Brüsszelbe utazik tárgyalni a küszöbön álló gazdasági szankciókról. A küldöttség tagja Jonathan Moyo információs miniszter és Patrick Chinamasa igazságügyi miniszter, aki "átpasszírozta" a törvényeket a parlamenten. A miniszter a BBC-nek úgy nyilatkozott: országában nem sértik meg az emberi jogokat, csupán azért bírálják őket, mert a fehér farmerek földjeit újraosztják a nincstelen feketék között.

Afrika jeles emberjogi harcosa, Desmond Tutu püspök szerint Mugabe elnök már rég nem a fekete afrikaiak jogaiért harcol. A dél-afrikai Nobel díjas politikus szerint Zimbabweban egy "többpártrendszerű, demokrácia szegélyezte diktatúra" körvonalazódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?