Valér
-2 °C
0 °C

Csalások sorozata a zimbabwei választásokon

2002.03.13. 15:04
Megnyerte a választásokat Zimbabwe eddigi elnöke, Robert Mugabe. Nemzetközi megfigyelők szerint a választáson számos csalás történt. A választási eredmények közlése után az erőszak kitörésétől tartanak a megfigyelők. Új Zéland szankciók bevezetését tervezi az ország ellen, melyet a választásokat megelőzően a kormánypárt diktálta erőszakhullám ellenére sem zártak ki a Brit Nemzetközösségből.
Megnyerte a választásokat és ötödik elnöki terminusát kezdheti meg Robert Mugabe zimbabwei államfő. A nemzetközi megfigyelők szerint a választásokat csalások és kormánypárti erőszak jellemezte. Mugabe a szavazatok ötvennégy százalékát begyűjtve előzte meg a Demokratikus Zimbabwéért Mozgalom jelöltjét, Morgan Tsvangirait, aki a szavazatok negyven százalékát szerezte meg.

Megfélemlített és akadályoztatott választók

A háromnapos, hétfőn véget ért választásokon nagyobb volt a részvétel a Mugabe hátországának számító vidéken, mint a főként ellenzéki nagyvárosokban. Ez utóbbiakban a választóknak sokszor órákat kellett várniuk szavazatuk leadására. Ennek alapján sokan állítják: az ellenzéki választókat megfélemlítették és akadályozták a szavazásban. Tsvangirai emiatt elutasította az eredményét, csalásnak minősítve azt, mondván legkevesebb egymillió választót fosztottak meg szavazati jogától.

Riadókészültségben

Megfosztottak bennünket a szabad és demokratikus elnökválasztás lehetőségétől - idézi az ellenzéki jelöltet a BBC. Tsvangirai pártjának londoni szóvivője Mugabe legitimitásának elutasítására szólította a nemzetközi közösséget. Eközben egyre nagyobb a félelem, hogy az ellenzék támogatói erőszakosan reagálnak az eredményre. Az ország biztonsági erői riadókészültségben vannak, a főváros felé vezető utakat blokádokkal zárták el.

Helyszíni jelentések szerint nehézfegyverekkel felszerelt csapatok vették körbe Tsvangirai pártjának épületét az ország második legnagyobb városában, Bulawayoban. Az európai megfigyelők vezetőjének, Kare Vollannak még az eredmények közlése előtt kiadott nyilatkozata szerint a választást erősen befolyásolták. Beszámolója szerint a választási procedúra minden lépésében - a jelöltállítástól a választók regisztrációjáig - találtak csalásra utaló jeleket - írja a BBC. Zimbabwe belügyminisztere, John Nkomo visszautasította a vádakat.

Dél-Afrika szerint kisebb adminisztrációs tévedések voltak csak

Nkomo véleményét alátámasztva dél-afrikai megfigyelők legitimnek nyilvánították a választásokat. Vezetőjük, Samuel Motsuenyane szerint az egyes választókat ért nehézségek "adminisztrációs tévedésnek" tudhatóak be. Ennek ellenére az Egyesült Államok szerint komoly választási csalás történt. Új Zéland bejelentette, kész szankciókat bevezetni az afrikai országgal szemben, amennyiben a Brit Nemzetközösség nem dönt Zimbabwe szervezetből való kizárása ellen.

Szankciókat terveznek

Korábban brit és ausztrál kezdeményezésre már történt kísérlet Zimbabwe kizárására a Nemzetközösségből, azonban ez a választásokat megelőzően sikertelennek bizonyult. Mugabe az ország függetlenségének 1980-as kiviása után lett Zimbabwe elnöke, hatalmát azóta is folyamatosan őrzi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!