Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

'Halálautóból' lőtték a szerb kormánypalotát

2003.09.14. 12:17
Pontosan fél évvel a Zoran Djindjics elleni merénylet után, a zimonyi klán bevetéseire jellemző ezüst Audiból lövöldöztek Belgrádban. A szerb főváros a miniszterelnök meggyilkolása óta nem láthatott olyan hajtóvadászatot, mint szombat éjjel.
Lövöldözés volt szombat este a szerb kormány belgrádi palotájánál, ott, ahol fél évvel ezelőtt meggyilkolták Zoran Djindjic szerb miniszterelnököt. A rendőrség olyan méretű hajtóvadászatot kezdett a fővárosban, amilyenre nem volt példa a március 12-i merénylet után bevezetett rendkívüli állapot óta. Belgrád belvárosi utcáin, a hidakon és a belgrádi-nisi autópályán fokozott ellenőrzést tartottak géppisztolyokkal felfegyverzett rendőrök golyóálló mellényben.

Kiégett halálautót találtak

A B92 rádiónak kormányközeli források megerősítették, hogy ismeretlen tettesek három lövést adtak le a levegőbe az épület előtt elhaladó gépkocsiból. A rendőrség egy ezüst színű Audi gépkocsit keres. Szükséges megjegyezni, hogy az elmúlt évek merényleteiben és "közúti" alvilági leszámolásaiban a miniszterelnöki gyilkossággal vádolt zimonyi klán rendszerint ezüst színű Audikat használt, amelyet a belgrádiak "halálautónak" neveztek el. Egy ilyen leégett gépkocsira a rendkívüli állapot idején talált rá a rendőrség egy garázsban, a főváros egyik félreeső zugában.

Zoran Djindjicset szinte napra pontosan fél éve gyilkolták meg a kormánypalota tövénél található parkolóban. A hatóságok a zimonyi klánt tették felelőssé a merényletért, az ügyészség 44 személy ellen emelt vádat. A merénylet értelmi szerzőjének tekintett Milorad Lukovic Legija még szökésben van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!