Alfréd
-3 °C
3 °C

Horvátországban mosták tisztára az al-Kaida millióit?

2005.09.21. 17:33
Horvátországban mosta tisztára a boszniai muzulmán fegyveresek támogatására szánt pénzeket egy szaúdi szervezet. A humanitárius szervezetként működő Szaúdi Főbizottság az al-Kaidával is kapcsolatban állhat.

Kilencszáz millió dollárt mosott tisztára egy, az al-Kaidával is kapcsolatban álló szaúdi szervezet Horvátországban, értesült a Nacijonal című hetilap. A tranzakcióra még az 1992-95-ös boszniai háború idején került sor, a pénzből a muzulmán bosnyákok felfegyverzését finanszírozták.

A humanitárius feladatokra pénzt gyűjtő Szaúdi Főbizottság a muzulmán menekültek támodatásának céljával nyitott irodát. A Nacijonal értesülései szerint ugyanakkor az összegyűjtött kilencszázmillió dollár 90 százalékát a fegyveresek támogatására költötték. A szervezethez készpénzként érkező támogatásokat a Zagrebacka Bankán keresztül mosták tisztára.

A szervezet felszámolta zágrábi irodáját, amikor a horvát hatóságok vizsgálódni kezdtek gyanúsnak talált iszlám szervezeteknél - emlékeztet a lap. A Nacijonal értesülései szerint a boszniai NATO-csapatok átkutatták a Szaúdi Főbizottság szarajevói helyiségeit a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után.

A lap szerint minderről egy amerikai bíróság előtt vallott egy horvát állampolgár, akit védett tanúként hallgattak meg az al-Kaida anyagi támogatásáért elítélt Mohamed Ali Hasszán al-Moajad imám ügyében. Az arab terrorszervezetek gyakran humanitárius célokra gyűjtve szerzik be anyagi támogatásukat, mások - mint pl. a Hamasz - pedig a terrorizmus mellett segélyezéssel is foglalkoznak.